In drie stappen naar Remote werken
19 december 2021 

In drie stappen naar Remote werken

Practice what you preach, is op dit moment bij ons het motto. Als experts op het gebied van online en hybride samenwerken en het faciliteren van dynamiek en groepsprocessen is werken op afstand niet heel anders dan thuiswerken. Toch ziet niet iedere werkgever het zitten als je aangeeft remote te willen werken. Die van mij vindt het gelukkig geen probleem! 

Spannend en nieuw is het wel. Vandaar deze blog!

Ik boek een oefenweekje 'thuiswerken' op onbekend terrein. Cyprus here I Come  

Stap 1: Van droom naar plan 

Afgelopen maanden heb ik besloten mijn werk en passie te willen combineren. Ik ben niet de eerste en ook zeker niet de enige die tijd en plaats onafhankelijk wil werken. Zoals bij veel dromen het geval is zal je er echt wel wat voor moeten doen. Ik heet geen Aladin, ook heb ik geen lamp met een geest en mag ik geen drie wensen doen. Maar hoe doe je dat dan? Een droom realiseren, zorgen dat je dáár komt waar je wilt zijn. Of het nu gaat om een bepaalde plek te bereiken of om een zekere vaardigheid te verwerven. Profvoetballer of popster ben je ook niet zomaar van de ene op de andere dag. Zoiets vergt tijd, planning, oefening, training, kansen creëren en kansen benutten, de juiste mensen leren kennen en ook een beetje geluk. Het is een proces. Iedere dag weer een stapje verder, vallen, opstaan en weer doorgaan. Het begint allemaal met het uitspreken van je droom. Praat met de mensen om je heen, zodat ze met je mee kunnen denken, je kunnen inspireren én aan jouw idee kunnen wennen. Pas vanaf het moment dat ik mijn leidinggevende vertelde dat ik graag een periode zou willen reizen en daarbij de voordelen noemde voor mijn ontwikkeling en functie, ging mijn droom echt leven en werd het steeds meer een plan. Ze zeggen wel eens a happy wife is a happy life en dat geldt natuurlijk ook op werkgebied. Over het algemeen zijn blije werknemers gezonder, hebben meer energie en werken productiever - Met andere woorden de klassieke Win-Win situatie. 

Stap 2: Voorbereiding, voorbereiding en nog meer voorbereiding 

Een week ergens anders werken is natuurlijk wat anders dan een week vakantie. Niet iedere plek is geschikt. En wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander juist helemaal niet. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk genoeg open-deur-clichés, die je allemaal zelf kunt bedenken, maar waar je toch even op moet komen. Zo is een rustige plek waar je je goed kunt concentreren en lekker zit net zo essentieel als een goedwerkende internetverbinding. Toch is het ook belangrijk om voor jezelf te weten wat jij persoonlijk nodig hebt om efficiënt te kunnen werken. Dit is een kwestie van uitproberen en doen. 

Op Cyprus zit ik een week lang met twee andere meiden. We delen het huis, alle voorzieningen maar ook ervaringen. Logischerwijs is wat je nodig hebt afhankelijk van het soort functie dat je vervuld. Werk je veel met klanten en/of collega's samen dan is het bijvoorbeeld handig om te weten wat zij van je nodig hebben. Maak voordat je gaat duidelijke afspraken, misschien is er wel tijdverschil. Wanneer ben je wel te bereiken en wanneer niet? Geef concreet aan wat anderen van jou kunnen verwachten en wat jij nodig hebt van hen. Zorg voor je vertrek dat alles in orde is. Kun je bij alle documenten, heb je de tools en middelen om anderen te bereiken? Genoeg batterijen, extra snoertjes en heb je gekeken naar de elektriciteit? Uit eigen ervaring weet ik dat een wereldstekker goed van pas kan komen. De techniek moet dus echt in orde zijn. Ben op het ergste voorbereid. Heb je een belangrijke meeting of deadline? Zorg dan altijd voor een plan B. 

Zo dat waren de praktische tips. Nu de leuke dingen. Een week naar een eiland dat je nog niet kent heeft ook zijn voordelen. De zon schijnt nog volop en er is genoeg te zien en te beleven. Wat ga je doen in de uren die je niet werkt. Wil je dan veel van het eiland zien, of juist liever op een strandbedje genieten van een cocktail? En hoe kun je ervoor zorgen dat je een goede werk- vrije tijd balans hebt?

Zelf merk ik dat vooral de eerste dagen even wennen zijn. Zit ik in het zonnetje midden op de dag dan heb ik het gevoel te moeten werken. Maar als de Nederlandse werkdag voorbij is, is de zon hier allang onder en is het te donker om nog wat van het eiland te zien. Dat kan en moet anders. Hoppa werken aan die mindset-shift. Je kunt best overdag wat meer tijd vrij nemen. Als vroege vogel vind ik het geen enkel probleem om wat vroeger op te staan. En als in Nederland het werkende leven begint heb ik er al 2 uur opzitten. Heerlijk dat tijdverschil! Doe mij maar een extra uurtje.  

Als je overdag heerlijk hebt genoten van een Quad rit door de modder, dan zit je vol positieve energie en kan je 's avonds best nog even dat ene document aftikken, of die ene presentatie voorbereiden. Door deze keuzes te maken en te ervaren wat het doet met je energie kom je er steeds meer achter wanneer jij het productiefste bent en wat jouw natuurlijke flow is. Bovendien is het mega inspirerend om nieuwe mensen te ontmoeten en te horen hoe anderen het doen. Al deze tips kun je natuurlijk ook prima toepassen in je 'normale' werkweek in Nederland. 

Positieve flow en energie tijdens een remote werkweek op CyprusOp een quad het eiland verkennen voor inspiratie & flow

Stap 3: Relatiebehoud en vertrouwen 

Ken je het spreekwoord uit het oog uit het hart? Juist dat moet je dus echt zien te voorkomen.
Omdat je verder weg zit is het nog belangrijker je te laten zien en goed te communiceren. Jouw collega's en leidinggevende zien en horen alleen wat jij ze vertelt. Neem ze mee op reis en zorg dat je genoeg tijd inbouwt om aan die informele koffie-momentjes te werken. Die zijn namelijk enorm belangrijk en kunnen echt het verschil maken. Een mailtje lijkt misschien efficiënter en kost minder tijd, maar zoals mijn collega Jeroen vaak zegt: een beller is sneller. En ik zeg het niet graag, maar hij heeft wel gelijk! Een telefoontje is net wat persoonlijker, je krijgt vaak direct antwoord en daarnaast geeft het de gelegenheid om even aan de relatie te werken. Hier pluk je sowieso de vruchten van, is het niet nu dan wel later.... 

Over vruchten gesproken: de zon schijnt het is tijd om een sinaasappel te plukken en naar het strand te gaan! 

Jullie horen snel meer over mijn remote avonturen.
Wil je trouwens zelf ook meer halen uit je online meetings? Of wil je meer weten over leidinggeven op afstand? Check de rest van onze site!

Tot ziens maar weer, of Yássas zoals ze dat hier zeggen! 
Over de schrijver
Een actieve duizendpoot in marketing, communicatie, het organiseren van evenementen en het managen van projecten. Verder ben ik fotograaf en vind ik het fantastisch om overal wat van te vinden. En dat kan gelukkig hier bij The Visual Connection.
Reactie plaatsen