The Visual Connection home

Leergang Faciliterend Leiderschap

Blijf jezelf en haal maximaal resultaat in groepsprocessen

ERVARINGEN VAN DEELNEMERS


Het zit al in je

Ontdek je ware ik bij het begeleiden van groepsprocessen.

Structuur en overzicht

Als je zelf overzicht hebt, kun je dat makkelijk overbrengen aan de groep.

Krachtige werkvormen

Leer de werkvorm te kiezen bij elke situatie.

Strategische conferentie - werkvorm binnen-buitenkring

"Hoe haal ik het beste uit mezelf en uit het groepsproces?"

De meest voorkomende vragen waarmee professionals zich aanmelden bij de leergang:

"Ik zit midden in een grote verandering. Hoe zorg ik dat de bijeenkomsten met de belanghebbenden tot echt resultaat leiden?"

"Als projectmanager heb ik moeite met de dynamiek in de teams. Het voelt vaak als trekken aan een dood paard."

"Ik voel me nog te onzeker als facilitator. Daarom zoek ik feedback op mijn gedrag voor de groep."

INSCHRIJVEN
Checklist Hartelijk Gefaciliteerd

Over de leergang

 • De leergang biedt veel ruimte voor een breed palet aan thema’s en leermiddelen, die het tot een zeer rijke leerervaring maakt.
 • Vijf dagen, over een periode van twee à drie maanden met persoonlijke intake en coaching.
 • Alle fijne kneepjes van het vak van groepsprocessen faciliteren.
 • Kleine groepen en daarmee veel persoonlijke aandacht.
 • Visuele communicatie is een vast onderdeel van de aangeboden werkvormen
 • Met voldoende ruimte om tussendoor veilig te kunnen oefenen en sparren met de groep en trainers. Wat het leereffect versterkt.
 • Zeer ervaren trainer: Jeroen Blijsie, auteur van Hartelijk Gefaciliteerd (2008) en Managing Editor van The World of Visual Facilitation (2019). 
 • Onze boeken Hartelijk Gefaciliteerd! en het e-book The World of Visual Facilitation.
 • Er is geen specifieke vooropleiding voor deze training nodig. Enige ervaring in het begeleiden van bijeenkomst is wel aan te raden.
 • Naast het volgen van de trainingsdagen besteed je tijd aan praktijkopdrachten. Daarvoor ontvang je uitgebreide instructies. Tijdbesteding: afhankelijk van de opdracht enkele uren.

Wat heb en kun je na de leergang?

Meer zelfvertrouwen voor de groep

Als facilitator of procesbegeleider voel je beter welke stijl bij jou past. Je merkt dat je veel meer vanuit je eigen authenticiteit groepen durft te begeleiden.

Veel werkvormen geleerd

Zoveel situaties, zoveel werkvormen. Je weet nu welke werkvorm bij welke situatie past én hoe je deze faciliteert.

Groepsprocessen ontwerpen als een pro

Voordat je een groep gaat begeleiden moet je nogal wat voorbereidingen doen. Je weet precies wat je te doen staat.

Deze leergang is voor jou:

 • Als je vergaderingen, trainingen, workshops of conferenties leidt en dit veel natuurlijker en beter wilt kunnen

 • Als je echt durft in te stappen en open staat voor respectvolle open feedback op je eigen manieren van groepen begeleiden

 • Als je toe bent aan deze volgende stap: een intensieve leergang waarin je met andere professionals optrekt. En in verbinding met jouw praktijk een flinke sprong in het faciliteren maakt

Deze leergang is niet voor jou:

 1. Je hoop even snel het vak van facilitator onder de knie te krijgen
 2. Je zeer gehecht bent aan PowerPoint in al je meetings
 3. Je te veel moeite hebt om je kwetsbaar op te stellen en bang bent voor feedback

Thema's van de leergang

voor als je de lessen direct in de praktijk wilt brengen

Meeting design

Hoe ontwerp je een bijeenkomst van a tot z, zodanig dat je gericht blijft op het gewenste resultaat, terwijl je flexibel blijft en kunt inspelen op de situatie? Je wordt ondergedompeld in veel verschillende werkvormen, voor onder meer het opstarten van meetings, brainstormen, kiezen van ideeën, en meetings afsluiten.

voor als je de lessen direct in de praktijk wilt brengen

Werkvormen, ook visueel

We gebruiken uiteraard ook visuele werkvormen voor presenteren, brainstormen en live tekenen. Deze zijn gestoeld op The World of Visual Facilitation en geïnspireerd op onze visuele trainingen.
voor als je de lessen direct in de praktijk wilt brengen

Groepsdynamiek

We delen veel informatie en kennis over groepsdynamica. Je leert dynamische patronen herkennen en ombuigen en authentiek voor de groep staan. We creëren samen een veilige leeromgeving, waar je je vrij zult voelen om te experimenten en maximaal te leren.
voor als je de lessen direct in de praktijk wilt brengen

Oefenen met faciliteren

Je gaat uiteindelijk natuurlijk zelf ook oefenen met faciliteren en daar ontvang je feedback op in een veilige omgeving. Je leert je eigen talenten en valkuilen kennen en krijgt ruimte om hierin te verbeteren.
voor als je de lessen direct in de praktijk wilt brengen

Je eigen praktijkcase

Je leert het beste aan de hand van je eigen praktijk. Daarom nodigen we je uit om tijdens de leergang een voor jou belangrijk groepsproces zelf te ontwerpen en de werkvormen te kiezen. Tussen de trainingsdagen door oefen je in je eigen praktijk.
voor als je de lessen direct in de praktijk wilt brengen

Extra: persoonlijke coaching

De trainers zijn twee uur exclusief voor jou beschikbaar om je persoonlijk te coachen: op je persoonlijke vragen, om mee te denken in het ontwerp van een meeting die je gaat faciliteren en bijvoorbeeld te reflecteren op ervaringen van een recente ‘facilitatieklus’. Want hoe beter en sneller je reflecteert, hoe intenser en duurzamer je leert.
€ 3.450,-

Leergang Faciliterend Leiderschap

* 10% korting als je met collega('s) of relatie('s) meedoet

 • Wil je meer zelfvertrouwen als facilitator of procesbegeleider?
 • Zoek je inspiratie met veel werkvormen?
 • Wil je weten hoe je een groepsproces het beste voorbereiding?
 • Ben je klaar voor een grote sprong in je eigen ontwikkeling?
Dan is deze leergang geknipt voor jou.

Wil je graag eerst even sparren of deze leergang de juiste keuze is?

Sfeerimpressies 

Wat deelnemers over de leergang zeggen

Ik vind het ontzettend leuk om mensen iets te leren, ze te helpen ergens inzicht in te krijgen of over een drempel heen te helpen. Alleen dan wel op een manier dat ze het zoveel mogelijk zélf doen. Maar hoe faciliteer je dat nu op een goede manier? En hoe ga je om met weerstand en de onzichtbare, maar voelbare onderstroom? Daar wilde ik meer over weten….Dus stapte ik begin 2024 in de Leergang Faciliterend Leiderschap. Vijf dagen vol nieuwe werkvormen, interactie, leermomenten en vooral ook lol, die ik gisteren met een beetje weemoed afrondde. Het was een mooi avontuur waaraan ik een dik gevulde rugzak vol werkvormen, theoretische én praktische kennis, oefenervaring en handige tips heb overgehouden. Met als bonus een groep fijne faciliteer-buddies waarmee ik kan sparren en samenwerken voor blijvende groei! Claartje Visser

Claartje Visser - Facilitator, trainer & graphic recorder

Ik heb afgelopen najaar deze leergang gevolgd bij Jeroen Blijsie en heb deze als heel waardevol ervaren!

Vijf dagen lang ondergedompeld worden in het ‘vak’ van facilitator, hoe bereid je op professionele wijze een bijeenkomst of workshop voor, welke werkvormen kies je en waarom en uiteraard heel veel tips en praktijkverhalen. Met een intake vooraf en werken aan je eigen casus tijdens de leergang. En Jeroen schakelt ook direct om de behoefte van de groep tegemoet te komen: zo besloot hij op dag 3 ter plekke om het hele dagprogramma om te bouwen en ons een dag lang een spoedcursus online meetings faciliteren te geven! En weg was hij (naar zijn ‘controlroom’ op zijn kantoor). En wij gezellig in het grote vergadercentrum allemaal verspreid achter onze pc’s 🤓

En bovenal heel leuk om deze leergang in een kleine groep te doen (ik had hele leuke, professionele en charmante dames om me heen 😉👍), zodat je van elkaar ook veel kan leren. Kortom: aanrader!

Ferry Timp - facilitator en trainer 

Omdat de opleiding, die ik eigenlijk bij een andere partij zou volgen niet doorging, werd ik door doorverwezen naar Jeroen. Zo kwam ik bij de leergang faciliterend leiderschap terecht. En dat was precies wat ik zocht. Ik wilde namelijk beter leren faciliteren en met meer zelfvertrouwen voor een groep staan.

 

Van te voren kreeg ik een pretpakket thuisgestuurd met een handgeschreven berichtje erbij. Wat een leuke verrassing! En meteen ook een mooie start van het leerproces. De eerste twee dagen van de leergang gaan echt over je eigen leervraag. Je krijgt alle tijd en ruimte om meteen goed te reflecteren en analyseren. Waardoor alles wat je daarna doet ook echt aansluit bij hetgeen je zelf uit de training wilt halen. Super waardevol dus! 

 

Jeroen heeft zoveel ervaring dat hij kan schakelen in zelf faciliteren en de meta lading. "Zie je jongens wat er nu gebeurt" en daar meteen op reflecteren. Jeroen stijgt als het ware boven de materie uit en is daardoor constant een voorbeeld.

 

Tussen de trainingsdagen door ga je zelf aan de slag met je eigen casus en kun je lekker oefenen. Dit werkte heel prettig, vind ik persoonlijk. Ook het beeldverslag wat we steeds na de trainingsdagen kregen doorgestuurd was echt een cadeautje. Al met al was het een hele mooie en waardevolle ervaring waar ik nog dagelijks profijt van heb!Maartje Reijnders - zakelijk tekenaar en facilitator 

'De Leergang Faciliterend Leiderschap is een cadeautje.


De Leergang Faciliterend Leiderschap is een waardevolle ervaring, niet alleen voor jou als professional, maar ook voor je persoonlijke groei als mens. Het hebben van een specifiek functieprofiel is niet nodig; het enige wat je nodig hebt, is de wil om te leren.


Samen met Jeroen en je mede facilitator-buddies word je gedurende vijf dagen ondergedompeld in hoe jij invulling kunt geven aan jouw rol als facilitator en hoe je het beste uit een bijeenkomst kunt halen voor jouw team en/of opdrachtgever. Daarnaast is er aandacht voor gesprekstechnieken, modellen en ontwerpprincipes, waardoor je beter in staat bent om vragen of thema's vast te stellen, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een workshop.


Deze leergang is vooral gericht op praktisch en gewoon lekker doen. Na afloop van deze leergang ben jij dé facilitator op jouw eigen unieke manier! Gun jezelf de tijd en ruimte om te groeien en verbreed je perspectief door anderen te inspireren en van elkaar te leren. 
Sibel Tanturk

Sibel Tanturk, zelfstandig organisatieadviseur en ondernemer

Lesmateriaal

Bij de leergang ontvang je een compleet leerpakket:

1. Ons boek Hartelijk Gefaciliteerd!

2. Diverse templates en checklists, zowel op papier als digitaal

3. Beeldverslagen van de modules.

Intake en voorbereiding

Ter voorbereiding op je deelname aan de leergang voeren we een persoonlijk intakegesprek, waarvoor je welkom bent in Nijkerk. Online of telefonisch is ook mogelijk. In dit gesprek maken we kennis met elkaar, vertel je over wat je uit de leergang wilt halen en welke eventueel praktijkcasus je wilt inbrengen.

Jouw tijdsinvestering

Naast de trainingsbijeenkomsten (vijf dagen) besteed je acht tot twaalf uur aan praktijkopdrachten.

Certificaat

Bij de afsluiting van de training ontvang je het certificaat Faciliterend Leiderschap.

Veelgestelde vragen

                   

Leergang Faciliterend Leiderschap

Hoe zit het met de veiligheid met betrekking tot corona?

Die is gegarandeerd. We houden ruim voldoende afstand, mede door de flinke ruimte die we op onze locatie hebben.

Kan ik alvast een optie nemen?

Ja, dat kan. Neem vooral even contact met ons op

Hebben jullie ook kwantumkorting?

Als je met twee of meer collega's of relaties meedoet, krijg je 15 procent korting op het totaalbedrag.

Kun je me zonder Btw factureren?

Jazeker, dankzij onze registratie bij het CRKBO kunnen we indien gewenst zonder btw factureren. Geef dat dan bij je inschrijving aan onder opmerkingen.