“Het succes van een visueel verslag is de kunst van het weglaten”
22 september 2023 

“Het succes van een visueel verslag is de kunst van het weglaten”

Interview met Lianne Steinfort, illustrator, visueel facilitator en paardencoach 


"Als live-tekenaar kun je orde scheppen in de chaos. Door waar te nemen wat er is, woorden in concrete beelden te vertalen en letterlijk dingen te benoemen, kun je complexe zaken simplificeren.”


Lianne over haar manier van werken als live-tekenaar:

“Ik houd van overzicht en als ik het niet meer snap, zeg ik dat ook gewoon. Bij overheidsorganisaties bijvoorbeeld zijn mensen soms best breedsprakig. Ik hoor jargon en mensen die zichzelf of de ander juist herhalen. Als ik dat merk kan ik met mijn tekeningen echt een punt maken. Een onderwerp parkeren, een nieuw onderwerp aansnijden.  Of juist nog even doorvragen om tot de kern te komen.

Gisteren zat ik in een moeilijk gesprek – er speelde veel onderwater, er was gedoe en er heerste een gevoel van onveiligheid. Ik ben opgestaan, heb een stift te gepakt en tekende een kluwen wol. Door letterlijk te benoemen dat ik het gedoe en deze onduidelijkheid waarnam, kon ik de vraag stellen wat er nodig was om van deze chaos een net bolletje wol te maken.  Zo kun je dingen een plek geven, letterlijk de rode draad visualiseren en mensen makkelijker meenemen in een bepaalde gedachtegang.”

Hoe creativiteit en een goede samenwerking bijdragen aan het resultaat

“De leukste opdrachten zijn die waarbij ik met mijn tekeningen helderheid kan scheppen en kan bijdragen aan de dialoog. Ik werk graag met metaforen die gelinkt zijn aan de natuur. Dat past veel beter bij mij dan het gebruik van bijvoorbeeld sportmetaforen. De mensen met wie ik samenwerk en de manier van samenwerken dragen ook bij aan het uiteindelijke resultaat.

Zo heb ik tijdens een driedaagse paardencoachtraining een visuele samenvatting gemaakt. De trainer was er zo blij mee, dat ik ‘m verder uit heb gewerkt als cursusmateriaal, dat ze nog steeds gebruikt. Tijdens deze training kwam ik ook in contact met een muzikant. De creativiteit en openheid die hier ontstond was een cadeautje en leidde tot echte verbinding en mooie nieuwe projecten, zoals het mogen tekenen van een videoclip.

Dynamiek en duurzaamheid

Net als andere tekenaars heeft Lianne echt haar eigen tekenstijl. Ze omschrijft als een generalist en kan in principe ieder thema visualiseren. Dynamiek, interactie en de natuur sluiten mooi aan bij haar persoonlijke interesses. Ook duurzaamheid, fairtrade en groen zijn thema’s waarbij ze zich helemaal thuis voelt. “Ik teken liever geen dingen waar ik niet achter sta. Bijeenkomsten over wetgeving financiën en bijvoorbeeld boekhoudkundige thematiek liggen me minder goed. Maar zit je in een organisatieverandering, of gaat het over de zorg, dierenwelzijn of het verduurzamen van landelijk gebied, dan teken en denk ik graag met je mee.” Ook de meer creatieve opdrachten zoals het maken van illustraties zijn opdrachten waar Lianne voldoening uit haalt en die haar bijblijven.

Deze tekening van Lianne was heel bijzonder voor Lianne Steinfort.

Als ik Lianne vraag naar een visualisatie die haar bij is gebleven vertelt ze de volgende anekdote: “Vorig jaar een dag voordat ik op vakantie naar Kreta vertrok werd ik gevraagd een visueel verslag te maken voor een bijeenkomst. Deze sessie ging over de manier van samenwerken binnen het eigen team en als team binnen de organisatie. Centrale thema’s waren het werken vanuit kracht en het nemen van de eigen regie. Ik tekende een uitzicht met drie bergen en een adelaar. Een adelaar staat namelijk voor kracht en grootsheid. De klant was enorm enthousiast over de plaat en blij met het resultaat. Eenmaal in Kreta maakte ik een bergwandeling. Onderweg zag ik 22 hele grote vogels, het leken wel adelaars zo groot. Dit was een bijzonder en indrukwekkend moment voor mij, waarin mijn werk en passie voor de natuur samenkwamen en puzzelstukjes op hun plaats vielen.

Lianne maakt live visualisaties, illustraties en praatplaten. Op deze pagina vind je meer over Lianne en haar werk. Wil je met haar samenwerken? Neem dan vooral even contact op.

Over de schrijver
Een actieve duizendpoot in marketing, communicatie, het organiseren van evenementen en het managen van projecten. Verder ben ik fotograaf en vind ik het fantastisch om overal wat van te vinden. En dat kan gelukkig hier bij The Visual Connection.
Reactie plaatsen