Teambeelding was nog nooit zo creatief

Robert en Marianne, lid van het Lean-team binnen hun bedrijf, volgden met tien andere collega’s de workshop Teambeelding in Euroborg Groningen. In deze blog vertellen zij hun verhaal.

Eind februari namen wij in stijl afscheid van twee collega’s van het Lean-team. We waren uitgenodigd in voetbalstadion de Euroborg in Groningen en bij aankomst wachtte Jeroen ons op:

teambeelding the visual connection

Onze eerste reactie is ‘krijgen we een tekencursus?!’. Overal liggen stiften en aan de muren hangen grote vellen papier.

Nuttig en leuk

Bij Lean gaat om het optimaliseren van werkprocessen. Met name bij het inzichtelijk maken van afwijkingen binnen die processen helpt visual management. De workshop Teambeelding is dus een goede manier om het nuttige en het leuke met elkaar te combineren.

Jeroen leert ons de beginselen van visuele meetings. Kijk dat is tof, want dit helpt ons in ons dagelijks werk.

teambeelding the visual connection
“Aan het begin van de dag dachten we allemaal niet te kunnen tekenen, maar in de praktijk viel dat reuze mee.”

Op een andere manier denken

We beginnen met het tekenen van de basis vormen zoals driehoekjes en rondjes. Al gauw gaan we een stap verder en tekenen we zogenaamde ster-poppetjes, praatwolkjes en letters met kaders eromheen. We leren dat plaatjes altijd in combinatie gaan met tekst, maar dat het wel de bedoeling is zo min mogelijk tekst te gebruiken.

Het doel van de dag is een visualisatie maken van een specifiek onderwerp uit ons werk. In vier kleine groepjes gaan we aan de slag. Marianne maakt met collega’s een plaat over Lean leiderschap en Robert over een lopend traject m.b.t. procesoptimalisatie.

Op een gegeven moment willen we uitbeelden ‘dat het kwartje gevallen is’. Dan blijkt dat oefening echt kunst baart, want de muntjes zetten we aan met een paar streepjes zodat het duidelijk is dat er beweging bij gemoeid is. Dat hebben we toch maar mooi geleerd van Jeroen!

Te gebruiken bij storylining

In ons werk stellen we een diagnose van een afdeling of een situatie en daar brengen we een advies over uit. Dit advies moeten we zo krachtig en bondig overbrengen, dat doen we door middel van een storyline. Plaatjes en grafieken helpen hierbij en in plaats van een platte PowerPoint presentatie, maken we nu een mooie tekening!

Deze verrassings-teambeelding organiseerden we in samenwerking met Machtelt van Dijk van Traxx en Roger Vermeire van Compris.
Over de schrijver
Reactie plaatsen