Ben Tiggelaar graphic recording, hoe ging dat?
04 november 2019 

Ben Tiggelaar graphic recording, hoe ging dat?


Onlangs werd mij gevraagd om Ben Tiggelaar's seminar Leadership in One Day visueel vast te leggen. Het werd een bijzondere dag.

De setting:

 • locatie: het Evoluon te Eindhoven
 • een hele dag, nine to five
 • Ben Tiggelaar op het podium, vertellend over leiderschap aan 800 medewerkers van Philips
 • Voertaal: Engels
 • Opdrachtgever: Philips

De opdracht: leg de essenties van deze dag vast in een tekening van 5 meter breed en 1,2 m hoog. Ga er maar aan staan. En dat deed ik.

Hoe ik het aanpakte? Wat was mijn focus? Praktische zaken? Wat deed ik wel en wat vooral niet? Wat geleerd?

Een dikke inhoudelijke voorbereiding? Mwah...

Het klinkt misschien gek, dat mijn inhoudelijke voorbereiding met opzet minimaal was. Natuurlijk ontving ik Ben's slides van te voren, en kreeg ik van Denk Producties een uitstekende briefing. Steeds weer zei ik tegen mijzelf: Jeroen, jij gaat daarheen om ONBEVANGEN TE LUISTEREN. Ik ging me openstellen voor:

 • waar hij als spreker echt de nadruk op legde
 • waar de zaal op resoneerde (zo zeg je dat toch tegenwoordig?)
 • wat ik zelf echt interessant vond
 • en wat hij misschien ook niet zei

 

Mijn toolkit

Wat ging er in de auto mee naar Eindhoven?

 • Twee graphic walls type Neuland V3.
 • Een rol papier 1,2 bij 25 meter (altijd veel te veel mee)
 • Stiften: Neuland NoOne (voor de basislijnen) en Neuland BigOne voor de dikkere lijnen
 • Waskrijt
 • Schilderstape
 • Post-its
 • MacBook met volle batterij

 

Grote vriend de mindmap

Direct bij de opening nestelde ik me helemaal achterin de zaal met de laptop waarmee ik dit verhaal nu schrijf: mijn oude vertrouwde MacBook. En opende het programma MindManager.

Graphic recording mind-map

En toen ervoer ik weer hoe intensief luisteren kon zijn. Om met David Sibbet te spreken: ik was de Keynote Listener. Terwijl ik de mindmap bijhield (leve het typediploma uit 4 VWO!) probeerde ik de essenties te vinden. De punten waar hij steeds op teruggreep, de hoofdstructuur. Kwartjes begonnen te vallen en hé, ik leerde ook nog wat over leiderschap!


Waarom niet de mindmap tonen in plaats van de tekening?

Ik kan me voorstellen dat je dat afvraagt. Want inderdaad je kunt toch gewoon de mindmap op een groot scherm projecteren in de koffieruimte? En een mindmap kun je toch steeds aanpassen?

Het antwoord:

 • een tekening komt meer 'binnen' dan een mindmap. Dit komt door het visuele gehalte, de kleuren, de vrolijke figuurtjes en visuele kwinkslagen.
 • mensen houden van ambacht. Waar kijk jij het liefste naar?
  • ... iemand met een laptop op schoot in de hoek van de zaal.
  • ... of  iemand die werkt met fysieke borden, papier en stift terwijl je de stiften hoort bewegen over het papier. Zeg het maar.

Daarom dus.

Het maagdelijk wit staarde me aan

Aan het einde van elk 1,5 uur durende blok snelde ik me naar de tekenborden (graphic walls), die me in de koffieruimte met hun maagdelijk wit stonden aan te kijken. Ik klapte daar mijn laptop weer open en las de mindmap. Ik had hierin al wat essenties gemarkeerd, waaruit ik een selectie maakte van de belangrijkste quotes. Die schreef ik op post-its (altijd bij je hebben!) en maakte een enigszins logische indeling op de graphic wall.

Content is King

Daarna begon ik de geselecteerde quotes één voor één op te schrijven. Want hier was mijn regel Content is King! Dus wie denkt dat graphic recording vooral veel tekenen is: dat is maar deels waar. Ik wilde dat de mensen de visualisatie letterlijk konden lezen. En dat er een glimlach op het gezicht verscheen over de herkenbaarheid, zowel van de tekst als de ondersteunende plaatjes.

En zo ging het vier blokken lang door.

Tot de borrel. Wat ik toen NIET deed? De tekening perfectioneren. Waarom niet? Het kost te veel tijd, de visualisatie wordt te vol en door vermoeidheid ga je fouten maken. En voor de kijker voegt het nauwelijks wat toe. Voordeel? Ik had mooi tijd voor een biertje! En de gelegenheid Ben langs de plaat te leiden, wat uitliep op een erg leuk gesprek. Hij tekende ervoor.


 

Eerst maar eens de titel tekenen.Het resultaat: tekening 1.


Het resultaat: tekening 2.Met het organisatieteam van Philips.

 


De deelnemers nemen nog even een foto voordat ze naar huis gaan. Veelgehoorde uitspraak: "Handige samenvatting!"


Zeer voldaan naar huis. 

Met dank aan onze opdrachtgever Philips om de foto's hier te mogen delen.

Wil je ook leren visueel faciliteren?

Volg eens een training

Volg onze training Visueel Faciliteren en leer het zelf! 

Lees eens een boek

the world of visual facilitationOnze trots: het boek The World of Visual Facilitation. Ruim 600 pagina's kennis en ervaring van vijftig experts wereldwijd op het gebied van visueel faciliteren. Bestellen.

  

Vragen? Stuur ons een berichtje. 

Via het contactformulier

Over de schrijver
Reactie plaatsen