Samenwerken in workshopachtige settings vind ik geweldig

Samenwerken in workshopachtige settings vind ik geweldig


“Ik wilde graag bewust bekwaam worden in het faciliteren”

En dat is precies datgene wat de leergang faciliterend leiderschap me heeft gebracht. Mike van de Steeg projectmanager bij de Universiteit Twente vertelt over zijn ervaring.

Het begon al op de eerste dag, waarbij Jeroen ons verschillende werkvormen liet zien en ervaren. Het inzetten van de managementfuik gaf bijvoorbeeld meteen inzicht. In plaats van direct te focussen op mogelijke oplossingen van een probleem, is het handig om te kijken of het probleem wel helder is. Ligt er niet nog iets achter? Waarom is dit een probleem? Welk doel hebben we eigenlijk?

Het klinkt zo simpel en voor de hand liggend, maar dat is het niet. Kort na de eerste dag zette ik deze vorm in tijdens een projectteam meeting wat ervoor zorgde dat we bewust na gingen denken over het probleem dat we probeerden op te lossen.

Workshop design essentieel voor succes

Iets anders waar ik bewust van ben geworden is wat het maken van een workshop design met de kwaliteit en opbrengst van je workshop doet. Naast diverse voorbereidingspunten met betrekking tot de inhoud, heeft bijvoorbeeld ook een zaalopstelling enorme impact op de interactie tussen de deelnemers van de workshop. Tijdens de leergang hebben we een diversiteit aan opstellingen uitgeprobeerd, geanalyseerd en de plus- en minpunten per opstelling vastgelegd. Wel zo handig om bij de voorbereiding van je workshop bewust voor een bepaalde zaalopstelling te kiezen.

Ook hier ben ik direct mee aan de slag gegaan. Mijn collega’s zagen me sjouwen met tafels en stoelen voorafgaand aan onze 'Beheer' workshop.

Ik kreeg de reactie: “Hi Mike, ben je op cursus geweest”    Van een andere collega kreeg ik terug dat zij de workshop zinvoller vond dan vooraf gedacht. "We hebben echt nieuwe dingen uit deze bijeenkomst gehaald.”

Doordat ik zo bewust bezig ben geweest met de opbouw van de workshop en het effectief inzetten van combinaties van werkvormen en energizers komt er ruimte vrij. Het helpt mensen om buiten hun comfortzone na te denken over bepaalde thema’s.

Verschillende werkvormen voor verschillende situaties

Zelf ben ik ook creatiever geworden in het verzamelen en prioriteren van informatie. Daarnaast heb ik kennis gemaakt met een aantal nieuwe 'favoriete' werkvormen zoals de thermometer om te kijken waar de groep op dat moment staat in het proces.  Als ook de omgekeerde kaartvraag waarbij de deelnemers mogen bedenken wat te doen om iets compleet te laten mislukken. Vervolgens bedenk ik samen met de groep wat er nodig is om deze 'rampen' te voorkomen.  De training heeft me veel nieuwe inzichten gegeven en bovendien is deze manier van werken leuker, interactiever en ik sta relaxter voor de groep.

Wat leerde ik vooral tijdens de leergang?

Voordat ik meedeed met de leergang ging het faciliteren van bijeenkomsten me al redelijk goed af. Ik bereikte meestal mijn doel, maar wist niet precies wat er zo goed werkte, of wat ik anders zou kunnen doen om meer uit de bijeenkomst te halen.

Als je het faciliteren van een groep vergelijkt met golf dan is de hole nu zo groot dat ik bij het putten met één slag de hole uitspeel. Met andere woorden: ik heb nu zoveel extra kennis, tools en vaardigheden opgedaan dat ik zeker weet dat ik thuiskom met het beoogde resultaat. Ik ben me meer bewust van wat ik doe en welk effect dit heeft. Of om even op het golfspelletje terug te komen: ik weet precies welke club ik het beste kan gebruiken in elke situatie.

Voor lijnmanagers, projectmanagers en iedereen die bewust een team wil meenemen in een veranderproces is deze leergang eigenlijk een must have.

De leergang in één zin:

“Wil je alle aandacht voor jouw groep, flexibiliteit en toch controle over je workshop? 'Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding!'.

Veel plezier met experimenteren en succes met putten.

Is de leergang faciliterend leiderschap wat voor jou?

Sta je vaak voor een groep en wil je meer uit je project of team halen? Ga in vijf dagen gedurende drie maanden aan de slag met jouw eigen leervragen. In een groep gelijkgestemden oefen je in een veilige omgeving met het ontwerpen, voorbereiden en faciliteren van bijeenkomsten.

Lees meer over de leergang of neem vrijblijvend contact op.
Over de schrijver
Een actieve duizendpoot in marketing, communicatie, het organiseren van evenementen en het managen van projecten. Verder ben ik fotograaf en vind ik het fantastisch om overal wat van te vinden. En dat kan gelukkig hier bij The Visual Connection.
Reactie plaatsen