Mijn collega’s aan het praten krijgen bleek een vak te zijn: 'faciliteren kun je leren'

Mijn collega’s aan het praten krijgen bleek een vak te zijn: 'faciliteren kun je leren'

Om meer uit haar meetings te kunnen halen ging Ciska Koole op zoek naar een training of opleiding die bij haar past. Ze vertelt dat ze in haar werk bezig is met de vraag hoe ze bij aanbestedingen de economisch meest verantwoorde inschrijving (EMVI) kunnen indienen. Dat betekent dat het werk soms op een andere manier moet worden uitgevoerd dan dat ze gewend zijn. In bijeenkomsten probeert ze haar collega’s altijd te prikkelen om buiten de gebaande paden te denken. In plaats van te kijken naar hoe ze het altijd succesvol deden, focust ze liever op een manier van werken die nog beter aansluit op de eisen en wensen van opdrachtgevers.

Waarom leren faciliteren?

In de Leergang Faciliterend Leiderschap ontdekt Ciska dat de vragen die ze heeft en de dingen waar ze tegen aanloopt bij samenwerken ook bij anderen leven. En dat er, als je bewust bezig bent met het faciliteren van meetings, vaardigheden en werkvormen zijn die je echt verder helpen. Verder is het een geruststelling om te weten dat niet alles perfect hoeft te zijn, want je kunt altijd bijsturen.

Ciska: “De leergang was heel erg gaaf en deze nieuwe manier van het organiseren en verzorgen van de bijeenkomsten geeft me zo veel energie. Er is echt een wereld voor me opengegaan. Dit zijn geen onderwerpen die je makkelijk uit een boekje leert en ik leer sowieso graag in de praktijk. Daarom past deze opleiding zo goed bij mij. Alleen al Jeroen aan het werk zien was leerzaam. Hij laat je letterlijk zien hoe je dingen anders kunt doen."

Praktijkgericht: aan de slag met je eigen casus

“Na de eerste twee trainingsdagen kon ik meteen in de praktijk oefenen. Ik kreeg de vraag van een collega of ik iets op de flipover wilde schrijven tijdens zijn meeting. Ik merkte direct verschil: de groep zag het resultaat op de flipover staan en we zochten samen naar de gemeenschappelijke deler. Na afloop ging eenieder met een voldaan gevoel op pad. Een volgende bijeenkomst heb ik voorbereid via het stappenplan. Daardoor was de bijeenkomst meteen echt anders dan normaal. Natuurlijk ging nog niet alles vlekkeloos, maar omdat je direct resultaat ziet, motiveert dat om door te pakken. Het geeft vertrouwen en dat is fijn.

Ook het visualiseren maakte dat het meteen anders voelde. Vroeger maakte ik tijdens een bijeenkomst aantekeningen voor mezelf. Door ter plekke te vragen naar de beste manier waarop ik iets kon opschrijven in mijn plan en dit direct uit te tekenen op een whiteboard, kwam er een mooie discussie op gang. Op deze manier werken we meer écht samen aan de verschillende onderdelen van het plan.

Daarnaast was ik me veel meer bewust van mijn rol in de bijeenkomst. Omdat we aan het begin van de meeting hadden besloten welk onderwerp we wilden behandelen, kon ik hier de discussie naar toe terug leiden. Van een collega kreeg ik terug dat hij het wel even wennen was, deze nieuwe manier van werken. Hij vond het wel heel fijn omdat ik ze bij de les heb gehouden. En we niet meteen de diepte indoken of op een zijspoor terechtkwamen.”

Je hebt de Leergang Faciliterend Leiderschap net afgerond. Hoe ga je nu verder?

“Voor nu kan ik aan de slag met de vele lessen van de leergang. Ik wil deze nieuwe vaardigheden verder uitbouwen en vooral goed oefenen. Meters maken.
 Van daaruit wil ik graag een basisopzet maken, die speciaal past bij onze specifieke EMVI-bijeenkomsten. Een soort van checklist voor de ‘Van Doorn’-manier van EMVI-trajecten opstarten. Bij deze bijeenkomsten heb ik een persoonlijk belang: ik heb de resultaten immers nodig om plannen te schrijven. Dat is soms best lastig, omdat je twee petten op hebt.

Daarom vind ik het daarnaast zinvol om mijn collega’s bij andere afdelingen te helpen. Bij hun sta ik veel verder af van de onderwerpen van gesprek, zo leer ik echt bijeenkomsten van A tot Z te faciliteren. En zo kunnen ook zij ervaren hoe effectief en fijn deze manier van werken is!” Op de vraag of ze een tip heeft voor mensen die twijfelen of ze mee willen doen met de leergang komt een krachtig antwoord:


“Spring in het diepe en ga het gewoon doen!”


Wil jij ook leren faciliteren?

Zoek jij net als Ciska naar manieren om meer resultaat uit je bijeenkomsten te halen? Dan is de Leergang Faciliterend Leiderschap misschien ook wat voor jou.

De leergang biedt ruimte aan een breed palet van thema's en leermiddelen. Gedurende vijf dagen in een periode van twee à drie maanden ga je praktisch aan de slag in een kleine groep. Er is veel ruimte en aandacht voor jouw persoonlijke leervragen.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Meeting design
  • Werkvormen, ook visueel
  • Groepsdynamiek
  • Oefenen met faciliteren
  • Je eigen praktijkcasus
  • Persoonlijke coaching

Bij Twijfel gewoon springen

Neem voor een vrijblijvende kennismaking contact op met Jeroen.

Over de schrijver
Een actieve duizendpoot in marketing, communicatie, het organiseren van evenementen en het managen van projecten. Verder ben ik fotograaf en vind ik het fantastisch om overal wat van te vinden. En dat kan gelukkig hier bij The Visual Connection.
Reactie plaatsen