De laatste trends en ontwikkelingen in graphic facilitation
03 juli 2017 

De laatste trends en ontwikkelingen in graphic facilitation

Ik ben op het jaarlijkse congres The International Forum for Visual Practitioners (IFVP). In één woord ‘uniek’. Een congres als deze maak je bijna nooit mee: geen afstandelijk genetwerk, geen PowerPoint presentaties, geen formele bijeenkomsten. Iedereen wil elkaar belangeloos helpen en daardoor hangt er een pure energie van deze wereldwijde community.

Ik heb net de tweedaagse pre-conference training achter de rug. In deze blog vertel ik je wat er in de pre-conference training Graphic Facilitation: Towards Mastery behandeld is is. De volgende blog zal gaan over het driedaagse congres waar onder meer de grondlegger het vakgebied visueel faciliteren, David Sibbet, zal spreken. Stay tuned!

Graphic Facilitation: Towards Mastery
Samen met tien internationale collega’s uit onder meer China, Australië en de VS heb ik de sessie van Sophia Liang (Amerikaans) en Sam Bradd (Canadees) gevolgd. Deze ging over lettering, visuele werkvormen, digitaal visueel faciliteren en de trends in ons vakgebied.

ifvp conference Jeroen Blijsie Sophia lang sam bradd
Jeroen Blijsie, Sophia Liang en Sam Bradd

Lettering: leesbaarheid staat voorop
Tekst is een belangrijk element in goede zakelijke visualisatie. De ene keer verwerk je meer, de andere keer minder tekst in de tekening. Tekst blijft belangrijk om een plaat te laten spreken. Daarbij staat leesbaarheid voorop, daarna komt de uitdrukking en de schoonheid van de letter.

Visuele werkvormen voor workshops en conferenties
Er zijn 1001 manieren om meetings visueel te ondersteunen en zo het maximale uit de groep te halen. Dit kan op papier en digitaal. De meeste impact heeft groot tekenen op een groot papier (flip-over en nog veel groter). Dat krijgt dan ook de meeste aandacht op het congres, maar in de toekomst gaan we bijvoorbeeld meer Virtual Reality zien. Met deze technologie is het mogelijk om met een muis een lijn in de lucht te tekenen en er langs, onderdoor of overheen te lopen… De techniek bestaat al lang, ik heb het vorig jaar in Washington DC zelf mogen ervaren. De mogelijkheden zijn oneindig; dat zal de impact van ons werk enorm vergroten.

Digitaal visueel faciliteren
Werken op dikke stiften op een groot vel papier krijgt de meeste aandacht op het congres. Toch vindt de technologie ook zijn weg naar ons vak. Er zijn steeds meer apps beschikbaar om digitaal te tekenen - zowel live tijdens een meeting of presentatie als achteraf om een plaat uit te werken. Ik zal binnenkort een blog schrijven over de momenteel beschikbare apps die de professionals gebruiken en de voor- en nadelen van elke app.

De trends in graphic facilitation
Ons vak wordt steeds bekender en er zijn steeds meer organisaties die kiezen voor een graphic facilitator. Er is zoveel marktpotentie dat de professionals vooral veel met elkaar delen. Wij bevinden ons in een jonge, groeiende markt! Ik ben erg blij dat ik hier deel van uitmaak. Het valt ook op dat het vak graphic recording steeds meer wordt opgenomen in de wereld van faciliteren. Het blijkt dat deze “kunst” erg toepasbaar is bij het begeleiden van groepen. Er is dus een beweging gaande van graphic recording naar graphic facilitation.

tvc graphic recording
Graphic recording door Sam Bradd

Het congres is verder volgepakt met allerlei interessante onderwerpen zoals online meetings faciliteren, plaatjes kunnen helpen bij problemen oplossen en nog veel meer. In de komende periode deel ik de beste tips in mijn blogs!

Pro-tip: Hoe schrijf je een leesbare letter?

De meest duidelijke en sprekende platen hebben mooie en goed leesbare letters. Maar hoe maak je die? Dit zijn de 4 punten om op te letten:

1. Houd je stift goed vast.
a. Als je net als ik linkshandig bent en Neuland-stiften gebruikt: draai de wig punt naar je duim toe. Zo zijn de verticale lijnen, die je meestal in je letters hebt, het meest dik.

neuland stiften punt draaien

2. Trek eventueel een lichte lijn met een grijze of gele stift, een potlood of met je nagel op het papier zodat je een onzichtbare basis hebt voordat je met de stift aan de gang gaat.

3. Zoek steun met je pink of de volledige muis van je schrijfhand zodat je niet gaat bibberen.

neuland stiften tekenen

4. De optimale lettergrootte is zes maal de hoogte van de lijndikte.

nueland stiften tekenen

En geloof me, oefening baart kunst. Veel succes!

Verwen jezelf met een inspirerende training in onder andere visueel faciliteren van meetings

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact

Over de schrijver
Reactie plaatsen