We schrijven een boek met 50 co-auteurs

We schrijven een boek met 50 co-auteurs

Twee jaar geleden liep ik met het plan rond om een boek over visueel faciliteren te schrijven. Nu werk ik met 45 visual facilitators van over de hele wereld aan The Visual Facilitation Field Guide. Hoe dat is gegaan en verder gaat? Lees gauw verder.

Het boek gaat nóg meer professionals en managers laten zien wat je allemaal kunt bereiken door het verander- en facilitatieproces op een visuele manier aan te vliegen. Afgelopen week stond in het teken van de book sprint. Auteurs uit Amerika, Europa, Azië en Australië werkten samen, inspireerden elkaar en schreven zo de basis van het boek. Uit Nederland schrijven Renate Kenter van De Ruijter Strategie en Jerre Lubberts van World of Minds mee. Het is magisch om te zien hoe mijn idee van ‘ik schrijf een boek’ is veranderd in ‘er wordt een boek geschreven en ik mag dat leiden’.

Wat voor boek wordt het?

Het boek wordt geschreven voor professionals die willen weten op welke manieren je allemaal visueel kunt werken om problemen in teams en organisaties op te lossen. Het boek gaat in op vragen zoals: wat gebeurt er op dit moment in de wereld van visueel faciliteren? Wat zijn de common practices? De meest gebruikte technieken? En in welke andere vakgebieden verwachten we verdere ontwikkelingen in visueel werken? Denk bijvoorbeeld aan Lean en Conflict Mediation.

Het zal bestaan uit vijf grote hoofdstukken. Te beginnen met de introductie van David Sibbet, bestsellerauteur van Visuele Meetings, pionier in visueel faciliteren, gevolgd door de basis van het zakelijk tekenen. Vervolgens bespreken we de methoden en technieken uit het vakgebied: wat kun je doen met tekenen in teams en veranderprocessen? Daarna geven we verschillende auteurs de ruimte om hun verhaal te vertellen. Onder andere Brandy Agerbeck, Kelvy Bird, Rachel Smith, Tim Hamons en Mike Rohde vertellen hun verhaal. Hierin komen o.a. teamvorming, innovatie, strategie, business process management aan bod. Het boek eindigt met ons toekomstbeeld van het vakgebied. Hoe vinden wij, visual facilitators en onze opdrachtgevers, daarin onze weg?

De book sprint

Ik schrijf dit vanaf Nyenrode Business Universiteit. Hier heb ik de week doorgebracht met onze host Mary Alice Arthur uit de Verenigde Staten, enkele auteurs uit Nederland, België en Duitsland en tientallen auteurs die op diverse plekken in de wereld werkten. Iedere ochtend om 9.00 uur begonnen we in Nederland met een check-in. Wij fysiek bij elkaar en met een man of vier op een scherm uit andere landen in dezelfde tijdzone. Om 10.00 uur namen we afscheid van de acht auteurs in Japan, Korea, Bali en Australië en aan het eind van onze dag begeleiden we de check-in van onze Amerikaanse co-auteurs in San Francisco, Chicago, Los Angeles en Washington en iemand uit Brazilië.

the world of visual facilitation Mary Alice

Een van onze meetings met onze host Mary-Alice Arthur, die voor ons uit de VS was gekomen.

We hebben van maandagochtend tot donderdagnacht bijna non-stop gewerkt met het internationale team. Iedere auteur is verantwoordelijk voor een van de hoofdstukken en ieder hoofdstuk wordt door drie co-auteurs meegelezen. Op deze manier hopen we een compleet boek over ons vak te kunnen creëren, in plaats van een verzameling losse verhalen bij elkaar te binden.

Natuurlijk moet het boek er visueel aantrekkelijk en als praktische gids uit gaan zien. Het hele ontwerp wordt gemaakt door Norma Nardi van Visuality uit België. We vinden het geweldig dat Visuality-eigenaar Mara Callaert ons dit heeft aangeboden.

Ik prijs mezelf zeer gelukkig dat ik hier deel vanuit mag maken en dat ik deze club inspirerende facilitators mag faciliteren naar een mooi nieuw boek. De book sprint was een ervaring om nooit te vergeten. Toen we vrijdag om 3.30 uur afscheid namen, zag dat er zo uit:

book sprint

Foto: een van de virtuele bijeenkomsten tijdens de boek sprint. Onder meer: linksboven een team in San Francisco, links midden Lisa Arora uit Canada en rechts midden mijn editorial teamlid Rachel Smit van The Grove Consultants International. Midden onder Sophia Liang, bij wie ik zelf een van mijn eerste visuele trainingen heb gevolgd. Wat een prachtclub.

Hoe het verder gaat

Vrijdag vertrek ik naar San Francisco om samen met Rachel Smith en Tim Hamons te werken aan de verdere bewerking van het boek. Ontzettend leuk om dan het volledige team in real life te ontmoeten. Daarna volgt uiteraard de eindredactie, design en de eerste druk.

Lancering op EUVIZ 2018

euviz 2018

Onze planning is The Visual Facilitation Field Guide in juli 2018 te lanceren op het volgende congres van de International Forum for Visual Practitioners en EUVIZ in Denemarken. Zie ik je daar?


Bestel het boek! Check ook de website!

Bestel het boek in de shop. Klik hier om de website van het boek te bekijken en voor meer informatie.


Wil je leren visueel communiceren of meetings begeleiden?

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen