Teambeelding... huh?

Het is dringen voor het grote prikbord met de tekening in wording. Saskia wacht geduldig tot Bert klaar is met zijn visualisatie over de kernwaarde die zijn groepje net heeft uitgewerkt. Ze is eindelijk aan de beurt.

De afdeling, 40 man groot, is die middag intensief bezig geweest met Teambeelding. Saskia dacht eerst ook dat het een typefout was. Teambuilding schrijf je toch met 'ui' in plaats van 'ee'?

Later ontdekte ze dat ze met de afdeling een totaalplaat gingen maken met de essenties van het team: de why, how en what. Die totaalplaat noemen we het 'Teambeeld'.Saskia:

"Dit gaf me echt weer energie! Eerst leerden we in een uurtje de essenties van zakelijk tekenen. Ik wist niet dat ik dat zo snel op zou pakken.

Snel daarna zette de facilitator ons aan het denken over waarom we eigenlijk hier werken. We gingen in gesprek over het waarom van ons werk, wat we belangrijk vinden en waarvoor we elke dag weer uit ons bed stappen.

In gesprek met mijn collega's, met de foto in de hand als centraal beeld, voelde ik weer eens waarom het draait in mijn werk. Dit beeld werd ook herkend door het groepje bij mij aan tafel. Bij de een meer dan de ander, eerlijk is eerlijk. Maar zo erover praten helpt om weer tot de essentie te komen.


De letters 'Van stress naar yes!' stonden al klaar op het grote bord. En toen was het een makkie. Ik vond het leuk om onze bijdrage te tekenen, schouder aan schouder met mijn collega's.

En toen was daar ineens het Teambeeld! Een totaalplaat van de essenties van waar we dagelijks mee bezig zijn. Daarna gingen we snel daar de stad om met elkaar te gaan eten. En raad eens waar het gesprek over ging...


De visualisatie hangt nu in onze afdeling aan de wand en je loopt er elke dag langs. Met een glimlach.

Ik ga trouwens volgende week hier met mijn eigen team mee verder. We hebben nu een mooie kapstok om er eens verder over te praten. Moet ik natuurlijk de flip-overvellen en stiften niet vergeten..."

Maar ja, toen moesten we aan de bak met het visualiseren van wat we bedoelden! Want het grote bord met het maagdelijk lege vel van 1 bij 3 meter stond al klaar. Daar moest het Teambeeld op komen.

We kregen de opdracht om een centraal beeld, een metafoor, te vinden voor onze kernwaarde  'Van stress naar yes!'. Op een gegeven moment in het gesprek zag ik een twinkeling in de ogen bij Richard. Hij pakte de stift en tekende met een paar pennestreken wat we allemaal bedoelden. Al snel waren we samen aan het visualiseren. Bijzonder vond ik dat tijdens dit werk het gesprek over de kernwaarde gewoon doorging.


Over Visuele Teambuilding

Wil je weer eens met je team in gesprek over de essenties? Op deze manier kun je dit zelf organiseren en faciliteren. Lees verder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen