Leiderschapsontwikkeling door visualisatie
12 september 2023 

Leiderschapsontwikkeling door visualisatie

Interview met Karolien Polman – Teamleider P&O bij de Gemeente Veenendaal 

Karolien, waarom hebben jullie gekozen voor een visuele teamdag?

“Ieder kwartaal organiseren we een leiderschapsbijeenkomst voor de directie en teamleiders. Na enkele sessies van Danielle Braun over corporate tribes wil het team meer praktisch aan de slag. Al die mooie verhalen, video’s en foto’s zijn echt ontzettend inspirerend. Deze inspiratie en goede gesprekken willen we omarmen. Maar hoe breng je de theorieën over teams die samenwerken als een gemeenschap in de praktijk? Hoe maak je de slag naar de eigen organisatie en het team zelf?

Als team hebben we het gehad over onze kwaliteiten, de samenwerking en de rollen die hiervoor nodig zijn. Nu is het tijd om deze kennis en ervaring te integreren in de dagelijkse praktijk. We waren op zoek naar een verdieping met een meer praktische en creatieve inslag. Zo kwam ik bij The Visual Connection terecht. Jeroen kende ik vanuit een eerdere sessie over talentmanagement en samenwerking. Zijn manier van faciliteren, het gebruik van interessante werkvormen en zijn out of the box denken, maakte dat ik hem heb benaderd voor de begeleiding van deze sessie.” 

Samenwerken en meer onderlinge verbinding als team met behulp van visuele communicatie.Bij ieder plaatje hoort een praatje. Dat is de kracht van visualisatie

Het gebruik van het visuele aspect zorgde voor een speels accent en creëerde ruimte voor teambuilding. Niet alleen focus op de inhoud, maar juist ook op de verbinding tussen de leiders.

Karolien blikt terug: “Jeroen heeft de invulling van deze sessie op eigen wijze aangepakt door iedereen aan het tekenen te zetten. Het gebruik van het visuele aspect zorgde voor een speels accent en creëerde ruimte voor teambuilding. Niet alleen focus op de inhoud, maar juist ook op de verbinding tussen de leiders. Elkaar beter leren kennen en elkaar vinden. Hiermee heeft hij echt een snaar geraakt bij het team. Het was zo leuk om op deze manier aan de slag te gaan. De bevlogenheid van de medewerkers en hun betrokkenheid kwamen echt tot uiting. Als ik het beeldverslag doorblader, wat we enkele dagen na de sessie van Jeroen kregen, zie ik dit ook terug. De eenheid, het enthousiasme en de manier waarop iedereen echt met elkaar bezig is en samenwerkt straalt ervan af.” 

Vond je het spannend?

“Hoe goed je idee ook is, iedereen is anders dus je weet nooit van tevoren hoe het uitpakt. We wilden inhoudelijk werken, maar wel op een laagdrempelige manier, luchtig, leuk en ontspannen. De aftrap was meteen visueel. We begonnen met een terugblik en reflectie op de afgelopen dagen. Jeroen had Marieke Boshouwers meegenomen en zij bracht het verhaal direct in beeld, wat leidde tot mooie gesprekken. Daarna gingen we zelf aan de slag. We kregen professionele materialen en handvatten om op een simpele manier onze ideeën te visualiseren. Ik merkte dat je met tekeningen dingen anders ‘verwoordt’ dan in taal. En het bracht enorm veel plezier. Dit willen we vaker gaan doen.” 

Meer verbinding tijdens een leiderschapsbijeenkomst. Werken met de kracht van visualisatie.Samen aan de slag met stift en papier zorgt voor nieuwe inzichten, energie en een boost in de samenwerking. 

Hoe heeft iedereen de resultaten na deze sessie opgepakt? Of regeerde de waan van de dag weer?

In de week na de bijeenkomst zijn de teams zelf verdergegaan met het in beeld brengen van het team. Ze gebruiken de beelden uit de workshop. Iedereen is zo enthousiast dat het eigenlijk op natuurlijke wijze gaat. Dat is natuurlijk wat je wilt, vertelt Karolien lachend. “Soms is het lastig in te schatten hoelang zo’n workshop mag duren. Vaak vindt men een hele dag te lang. Gelukkig was dat nu niet het geval. De dag vloog echt voorbij, ik kreeg zelfs terug dat het best wat langer had mogen duren.  

Het leuke van aan de slag gaan met zakelijk tekenen is de authenticiteit. Hoewel iedereen gebruik maakt van dezelfde middelen is het resultaat heel eigen. We zijn blij met deze aanvulling en het resultaat. Op dit moment zijn we zelfs aan het kijken of we de volgende bijeenkomst weer samen met Jeroen en The Visual Connection gaan organiseren.” 


Over de schrijver
Reactie plaatsen