25 april 2023 

"In al mijn rollen gebruik ik visualisaties om op een leuke en effectieve manier te communiceren"

Wie is Elsbeth?

“Poeh das een lastige vraag. Mijn omgeving ziet mij in verschillende rollen. Zo ben ik moeder, zus, vriendin, trainer, facilitator en collega, om er maar een paar te noemen. Het belangrijkste is dat ik in al die verschillende rollen mezelf kan zijn. Wat ik vaak terugkrijg is dat ik veel energie heb, een groot oplossend vermogen en humor. Ook word ik gezien als een doorzetter, een doener, iemand bij wie het glas altijd halfvol is en die aandacht heeft voor haar omgeving. Genieten van de kleine dingen in het leven en de mensen om me heen vind ik belangrijk.”  

Mijn kracht en toegevoegde waarde is dat ik met energie en inhoudelijke kennis individuen, teams en organisaties in beweging kan krijgen zodat ze zich verder ontwikkelen. Ik schroom niet om gevraagd en ongevraagd advies te geven. Klantgerichtheid staat bij mij hoog in het vaandel, net als open communicatie, vertrouwen, integriteit en respect. Samen lol hebben vind ik ook belangrijk.

Ook bij het geven van trainingen vind ik het leuk om mensen verder te helpen. Het grappige is dat ik vooraf al weet dat mensen echt wel kunnen tekenen, al geloven ze het zelf nog niet.  Met een paar goede tips, oefening, inspiratie en motivatie komen de deelnemers al een heel eind.  Aan het einde van de dag zie ik echt verandering en weet ik dat er een zaadje is geplant. Weer iemand fan van de kracht van visueel communiceren. Bij het faciliteren van teams  gebruik ik eigenlijk altijd visuele werkvormen en het ’tekenen’ om zaken te verduidelijken. Hierdoor is de interactie groter in de groep en het helpt echt om tot de kern te komen." 

Hoe kwam je bij The Visual Connection terecht? 

"Van kinds af is tekenen mijn grootste hobby geweest en ben ik heel visueel ingesteld. Tijdens mijn werk als HR-adviseur en -manager heb ik met veel verschillende mensen en teams gewerkt en diverse opleidingen kunnen doen. Onder andere op het gebied van (team)coaching, NLP en systemisch werken. Mens en organisatie verbinden is wat mij past en waar ik goed in ben. In augustus 2014 ben ik voor mijzelf begonnen en heb ik het HR-werk steeds meer gecombineerd met individuele coaching trajecten en groepsbijeenkomsten faciliteren. Via een bevriende ondernemer ben ik in 2016 in contact gekomen met Jeroen Blijsie. Na een kop koffie en een fijn gesprek besloten we samen te gaan werken. Bij Jeroen heb ik het vak als trainer en facilitator verder geleerd en heb ik alle trainingen die The Visual Connection geeft zelf kunnen volgen. De samenwerking verloopt zeer prettig, we hebben een heel fijn team en zoveel leuke klanten en interessante opdrachten dat ik me hier helemaal thuis voel."

En nu het leukste: vertel eens over Zambia

Zambia is mijn happy place. Een plek waar ik me helemaal thuis voel. De mensen, de geuren, de kleuren en de natuur maken me gelukkig.

Net buiten Livingstone ligt Baobuyu Learning Center, in 2016 opgericht door Tammy, een  vriendin. Ze heeft al haar bezittingen verkocht in Canada en is met twee koffers vol naar Zambia vertrokken. Met haar droom om onderwijs mogelijk te maken voor de allerkleinsten in een zeer arme omgeving is zij de pre-school gestart. Inmiddels is de school uitgegroeid tot een begrip in de wijk Mwandi. Naast een school dient het gebouw ’s middags als een community center voor alle andere kinderen en volwassenen in de wijk.


Elsbeth in Zambia 

Er zitten vijftig kinderen op school in de leeftijd van twee tot zeven jaar en er zijn drie vaste leerkrachten. De leerlingen worden allemaal gesponsord want de ouders/verzorgers zijn te arm om dit zelf te betalen. Hier krijgen ze een uniform, één warme, voedzame maaltijd per dag, schoon drinkwater, onderwijs en een veilige plek om kind te zijn. In de middagen worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals art class met tekenen en knutselen, gym, dansen en muziek maken. Er zijn ook activiteiten voor de empowerment van meisjes en vrouwen. Zoals kookworkshops, gezondheidslessen en extra lessen waar volwassen vrouwen kunnen leren lezen en rekenen. Het is echt een fijne en veilige plek voor velen.  

 Baobuyu Learning Center

Mijn rol als bestuurslid van de stichting is te zorgen voor voldoende geld om de school te kunnen laten voortbestaan. Het is elk jaar opnieuw een uitdaging, want er zijn geen subsidies vanuit de overheid. Daarnaast lever ik kleding, schoolspullen en andere benodigdheden. Alles wat in twee koffers past sleep ik mee als ik op bezoek ga. 

Afgelopen maart ben ik er weer drie weken geweest. Wanneer ik daar ben draai ik mee op de school. Zo geef ik les aan degene die wat extra aandacht nodig hebben, heb ik een muurschildering gemaakt in het meisjestoilet en is het gewoon elke dag feest om samen met de leerlingen te dansen te zingen en te leren.

De foto's hierboven zijn gemaakt tijdens mijn vorige bezoek. Ook volgend jaar ben ik weer van plan te gaan.  Ik nodig jullie uit om de website van Baobuyu Learning Center eens te bezoeken en te genieten van die prachtige, blije koppies van de kids. 

De mooiste les die ik daar geleerd heb is dat je alles kan delen, ook als je niks hebt. En geluk zit hem echt in de kleine dingen van het leven.  

Wil je trouwens zelf meedoen aan de training zakelijk tekenen, de training zakelijk tekenen in meetings, of op een andere manier met mij samen te werken, neem dan vooral contact op met The Visual Connection. Ik kijk er naar uit. 


 

Over de schrijver
Een actieve duizendpoot in marketing, communicatie, het organiseren van evenementen en het managen van projecten. Verder ben ik fotograaf en vind ik het fantastisch om overal wat van te vinden. En dat kan gelukkig hier bij The Visual Connection.
Reactie plaatsen