Genoeg van PowerPoint? Probeer de flip-over! (video)
21 november 2017 

Genoeg van PowerPoint? Probeer de flip-over! (video)

 

Er zijn allerlei werkvormen van visueel communiceren waarin je met stift en papier aan de slag kunt. Denk aan een brainstorm, een vergadering, een presentatie. Steeds meer mensen hebben genoeg van PowerPoint, maar wat is het alternatief? In deze vlog leg ik je uit hoe je een interactieve en levendige flip-overpresentatie maakt.

Waarom kiezen voor een flipover?

  • Meer en meer mensen zijn PowerPoint-moe. Er kleven dan ook een paar nadelen aan:
    Een PowerPoint-presentatie kost je vaak veel voorbereidingstijd.
  • De aandacht van de toeschouwer gaat naar de teksten op de slides in plaats van naar je verhaal.
  • Bij slide tien is men de eerste vaak al vergeten..
  • Een PowerPoint-presentatie nodigt niet perse uit tot een dialoog. Stel, ik vertel jou een verhaal en jij stelt mij halverwege een vraag. Hoe leuk is het dan als ik jouw toevoeging aan het verhaal aan mijn verhaal kan toevoegen?! Dat kan wanneer je een flipover gebruikt. De toeschouwer voelt zich gehoord, dát is visueel luisteren.

Voor een interactieve en levendige presentatie is een flipover dus de oplossing.

In 3 stappen een flip-overpresentatie

Stap 1: Bereid je goed voor
Net zoals je een PowerPoint-presentatie voorbereidt door slides te maken, bereid je ook een flipover voor. Je wilt voorkomen dat je tijdens de presentatie uitgebreid moet gaan staan tekenen, want wanneer er een (te lange) stilte valt, verlies je de aandacht van de groep.

  • Stel, je wilt een projectplan presenteren. Je kunt die op twee manieren voorbereiden:
    Je tekent de vijf stappen van het project op het papier en schrijft de titel op. Bijv. Projectplan X. Gebruik daarbij vooral basis iconen zonder tekst: dat maakt het publiek nieuwsgierig.
  • Je tekent de vijf stappen van het project ieder op een eigen Post-it. Het voordeel hiervan is dat het verhaal nog niet op de flipover staat, zo kun je het nog opbouwen voor het publiek. De Post-its kun je dan in een kort tijdsbestek opplakken tijdens de presentatie. Je kunt de stappen ook als symbool direct op de flipover tekenen.

Stap 2: Presenteer met interactie
Tijdens het vertellen van je verhaal, breid je de plaat uit. Een tip die ik je wil meegeven is vooral vragen te stellen. In het geval van ons voorbeeld kun je vragen: Wat schiet jou het eerst te binnen als je een project wilt opzetten? Als het antwoord dan is ‘Een team samenstellen’ schrijf je dit op de plaat. Nog mooier als je er een groepje mensen (team) bij tekent!

Zo vul je jouw verhaal aan met de suggesties uit de zaal. Dat is de essentie van flipover presentaties: je geeft de toehoorder het gevoel dat jullie samen het verhaal maken.

Het handige van een PowerPoint-presentatie is dat het voor de spreker werkt als een spiekbriefje: op de slides staat wat er verteld moet worden. Dit kan bij een flipover-presentatie niet. Tenzij…

Je in de bovenhoek van de flipover met potlood een paar kernwoorden opschrijft als geheugensteuntje voor jezelf. Vanuit de zaal zal niemand dit zien en zo vergeet jij niets te vertellen. Je kunt van te voren ook alvast wat schetslijnen met potlood tekenen. Dit geeft je ook houvast tijdens de presentatie. Hierbij is het belangrijk dat je goed voor de flipover staat, daarover meer in de blog Tekenen doe je met je hele lichaam.

Het verhaal dat jij vertelt ontstaat in de groep: er is één plaat met overzicht in plaats van tien slides en mensen hebben het gevoel dat jullie samen iets bedacht en gemaakt hebben. Dat verhoogt de betrokkenheid aanzienlijk!

Stap 3: De visuele puntjes op de i
In de pauze of achteraf heb je tijd voor de visuele afronding van de plaat. Je voegt nog wat signaalwoorden toe waar nodig, zet ergens een kader omheen voor meer nadruk en je bent klaar. Dan is het tijd om de groep de mogelijkheid te geven de plaat te fotograferen - dat klinkt gek, maar het gebeurt! Mensen voelen zich na een flipover-presentatie meer mede-eigenaar van het product en willen dit moment vastleggen.

Dat is een stuk krachtiger dan ‘Ik stuur jullie de PowerPoint-presentatie per mail naar jullie toe’. Dan weet je zeker dat jouw verhaal in een inbox verdwijnt. Een plaat wordt vastgelegd, gedeeld en er wordt over gesproken. Zo blijft het verhaal in leven.

Probeer je het een keer? Oefening baart kunst.


Wil je leren visueel communiceren of meetings begeleiden?

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact.

Over de schrijver
Reactie plaatsen