Tekenen tijdens meetings werkt

Veel mensen weten het al, maar het moet soms weer eens gezegd worden: iedereen die zit te tekenen (of doodelen zoals het vaak heet) tijdens een vergadering, moet je gewoon hun gang laten gaan. Want ze zijn niet afgeleid, maar vaak juist geconcentreerd aan het luisteren!

Waarom kan je je zo goed concentreren tijdens het tekenen?

Het is heel simpel: hersenactiviteit (door het tekenen) bevordert zowel de concentratie als het geheugen. En dan hoeft dat wat je tekent niet eens iets met het onderwerp van de meeting te maken hebben.

Boekentips: Doodle Revolution van Sunni Brown en The Sketchnote Handbook en Workbook van Mike Rohde.

tekenen meetings the visual connection

tekenen meetings the visual connection


Ook op de werkvloer wordt de kracht van visualisatie al regelmatig gebruikt. Toch zijn er nog steeds mensen die hier zelf weinig mee doen. Niet omdat ze er niet in geloven. Wel omdat ze vaak nog niet weten hoe ze het tekenen zelf in kunnen zetten bij meetings. In de blog vijf redenen waarom visuele meetings zo krachtig zijn de voordelen op een rij.

Zakelijk Tekenen in de praktijk

Als je zelf meeschrijft en/of tekent met wat er in de groep gezegd wordt, dan heeft dit deze effecten:

  • je kunt jezelf heel goed concentreren op wat er gezegd wordt
  • je laat zien dat je luistert: deelnemers voelen zich gehoord
  • als je een begrip wilt uitleggen dat voor meerdere uitleggen vatbaar is, dan helpt een tekening het duidelijker te maken. Het is dan meer: 'hoe zie  jij het (plaatje)? en minder 'wat versta je eronder (tekst)? Probeer bijvoorbeeld maar eens het begrip integraal management, klantgericht incasseren of duurzame inzetbaarheid in een paar woorden te vatten. Een plaatje met je eigen verhaal erbij komt veel duidelijker over. Het nodigt ook meer uit tot een gesprek waarin je samen het begrip verduidelijkt. Om dan te ontdekken in hoeverre je het begrip overeenkomt.
  • deelnemers krijgen een mooi overzicht, gaan de grote verbanden en patronen zien
  • en je hebt direct een mooi verslag van de bijeenkomst. Foto maken en klaar.

En als je trainingen geeft, wat kun je er dan mee?

Geef je deelnemers een schetsblok zonder lijntjes! En een paar potloden of stiften. Moedig ze aan om mee te krabbelen tijdens de training. Ze zullen significant beter naar je verhaal luisteren. En dat werkt extra goed als je zelf ook op een flip-over tekent in plaats van het geven van een PowerPoint-presentatie.

Wil je leren visueel communiceren of meetings begeleiden?

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de trainingen Zakelijk Tekenen, Zakelijk Tekenen in Meetings, Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact.Over de schrijver
Reactie plaatsen