Tekenen doe je met je hele lichaam
06 april 2018 

Tekenen doe je met je hele lichaam

Wanneer je een training geeft, een meeting faciliteert of in wat voor vorm dan ook voor een groep staat, zijn een paar dingen belangrijk. Je wilt praten en tekenen tegelijk, continu contact met de deelnemers behouden en je wilt dat je tekeningen direct voor iedereen zichtbaar zijn. In deze blog geef ik je drie tips hoe je dat voor elkaar krijgt. Het heeft allemaal te maken met je positie en houding.

De ideale positie

Je kent het wel: de persoon die een workshop geeft staat pal voor de flipover, tekent met zijn rug naar de groep toe en pas als hij opzij stapt wordt de tekening zichtbaar. Zo moet het dus niet!

Ben je rechtshandig? Ga dan voor de flipover staan, met je gezicht naar het vel papier. Doe één stap naar links, zet je linkervoet een beetje achter de flipover en voila: je lichaam is automatisch een kwartslag gedraaid. Nu kan de groep de flipover zien en behoud jij het oogcontact met de deelnemers. Als je linkshandig bent doe je dit natuurlijk precies andersom.

Dit vergt wellicht wat oefening, maar het is de moeite waard! Op deze manier kun je spreken en tekenen tegelijk en blijf je ook in (oog)contact met de groep.

De beste tekenhouding

Het is ook belangrijk om goede tekeningen te maken en netjes te schrijven. De truc is jouw ‘comfortabele zone’ te ontdekken. Voor de meesten is dit de bovenste helft van de flipover, daar kun je gemakkelijk staand op tekenen. Als je ook rechtop blijft staan bij het tekenen op de onderkant van de flipover wordt het nooit netjes. Dat betekent dus dat je je lichaam beweegt naar de plek waar je tekent of schrijft. Zet één knie op de grond, of pak er een stoel bij. Zo teken je altijd in je comfortabele zone en voorkom je dat je een onnatuurlijke houding moet aannemen, die ook nog slecht voor je rug kan zijn.

Bonus: Hoe houd je een stift vast?

Sommige beginnende facilitators staan te ver van de flipover af. Fout! Als je netjes wilt schrijven of tekenen, ga je op ongeveer dertig centimeter afstand van de flipover staan. En die stift, dat is eigenlijk heel gemakkelijk: houd deze vast zoals je een pen vasthoudt bij het schrijven op gewoon papier. Zoek steun bij je pink. Door die kleine vinger op het papier te laten rusten kun je de meest stabiele letters en lijnen tekenen.

Succes met oefenen!Leer zakelijk tekenen of meetings faciliteren.

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Zakelijk Tekenen (ook online).


Over de schrijver
Reactie plaatsen