De kracht van de zelfbedachte vraag

zelfbedachte vraag the visual connection 

Dit keer een ander thema dan visualisatie. Wij gebruiken plaatjes vooral in meetings en workshops om mensen bij het verhaal te betrekken, maar er zijn ook andere manieren. Hierover meer in deze blog.

Het komt wel eens voor dat een meeting alle kanten op gaat en het gesprek meer op een vergadering gaat lijken dan een workshop. De energie ebt dan al gauw weg. Laatst bijvoorbeeld, toen ik een MT in een driedaagse faciliteerde. Zij wilden de kwaliteit van het personeel significant verbeteren, maar het gesprek liep niet zoals ik het wilde.

Faciliteren is eigenlijk niets meer dan het stellen van de juiste vragen en het verkrijgen van antwoorden daarop. Daarbij moet je soms ter plekke improviseren en dat maakt een facilitator een goede facilitator. Hoe dat het beste werkt? De kracht van de zelfbedachte vraag! Dat pak je als volgt aan.

1. Verhelder het probleem

De MT-leden bleken niet hetzelfde beeld van het probleem te hebben. Ik heb de directeur en de HR-manager de situatie laten toelichten en binnen tien minuten was het probleem duidelijk en zat men weer op één lijn. Van daaruit konden we echt van start en waren de MT-leden zelf aan zet. ‘Welke vragen denken jullie dat er beantwoord moeten worden om de kwaliteit van het personeel significant te verhogen?’ vroeg ik hen. En de brainstorm barstte los.

2. Bedenk de vragen

Al gauw waren er twintig vragen genoemd. Deze hebben we in vijf minuten teruggebracht naar de vijf belangrijkste vragen. Dit is een belangrijke stap in het proces: mensen krijgen energie en zin om mee te denken, het gaat nu om het beantwoorden van een zelfbedachte vraag. De deelnemers stonden te popelen om verder te werken en stonden met stiften in hun hand in de aanslag. Na een snelle herindeling van de ruimte in een ingelaste koffiepauze konden we verder.

3. Vind de juiste antwoorden

In de ruimte stonden vijf flipovers met op iedere flipover één van de vijf belangrijkste vragen uit stap 2. Iedere deelnemer koos de vraag waar hij de meeste energie van krijgt en waar hij het liefst aan wil bijdragen. In dit geval ging het om een groep van tien personen en werd er dus in tweetallen gewerkt. Na enkele minuten vroeg ik per mini-team wie er eigenaar wilde zijn van de vraag; de anderen sloten zich aan bij een nieuwe vraag. Ze wisselden door totdat iedereen zich bezig had gehouden met alle vijf vragen.

Het resultaat? De groep kreeg enorm veel energie en was zeer gemotiveerd om tot oplossingen te komen. We waren eerder dan verwacht klaar én iedereen ging met een grote glimlach naar huis, inclusief de facilitator.


Professionaliseer jezelf in visualisatie en meetings begeleiden.

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact

En verder....

> krijg je zin in een training? Check dan onze website voor alle trainingen.

> wil je onze inspiratieblogs automatisch ontvangen? Meld je dan hier aan.

> leuk als je reageert op deze blog! Dat kan hieronder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen