Waarom je als trainer zelf ook zou moeten blijven trainen

Waarom je als trainer zelf ook zou moeten blijven trainen

‘Dus jij denkt dat wij in één dagdeel ons gedrag kunnen veranderen?’ vraagt een deelnemer schamper terwijl hij binnenkomt. Ik sta direct op scherp. Hoe ga je hiermee om? Dit zijn die cruciale momenten dat je veerkracht nodig hebt.

Leren van elkaar

Ik ben gevraagd door een trainingsbureau om hun professionals een training te geven. Het doel is te achterhalen waar deze trainers tegen aanlopen als het gaat om lastige situaties in groepen en wat de leerbehoeften zijn, zodat het trainingsbureau hun trainers kan blijven opleiden. De toon van de deelnemer daagt mij uit, maar ik realiseer me dat het doel van die middag geen gedragsverandering is. Ik wil juist de trainers van elkaar laten leren, situaties te verkennen door deze te spelen en tips en handvatten uit te wisselen. Dit leg ik hem dan ook uit.

Wat blijkt later? Deze deelnemer heeft steeds meer het idee dat deelnemers van zijn eigen trainingen niet begrijpen wat hij hen aanreikt. De trainingen die hij al jaren geeft, worden daardoor steeds zwaarder. Tijdens de sessie realiseert hij zich dat hij door de jaren heen een andere missie heeft gekregen, maar daar zijn training niet op heeft aangepast. Zo’n doorbraak, daar doen we het voor!

Faciliteren met veerkracht

Diezelfde middag vraag ik de deelnemers een tekening te maken dat ‘veerkracht’ uitbeeldt. Eén van hen tekent zichzelf als een bloem met wortels in de grond. Fantastisch!

Doordat je geworteld bent en continu gevoed wordt, kun je meebewegen met de groep. Dit klinkt misschien filosofisch, maar het betekent niets meer dan weten wie je zelf bent en je kennis blijven aanscherpen. Alleen dan kun je open het gesprek aangaan. Als facilitator ben je je bewust van je oordelen en is het beter jezelf niet te verdedigen. Het doel van faciliteren met veerkracht is niet alleen in verbinding staan met de groep, maar ook met jezelf.

Volgens Covey moeten professionals altijd blijven werken aan hun scherpte, focus en vaardigheden. Ook als trainer kun je blijven oefenen door af en toe zelf een training te volgen. Houd de zaag scherp; neem de tijd om ervaringen met collega’s te delen en leer van elkaar.


Wil je leren visueel communiceren of meetings begeleiden?

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact

Over de schrijver
Reactie plaatsen