Visueel Faciliteren maakt me blij!
11 november 2021 

Visueel Faciliteren maakt me blij!

Weet je waar ik bijna altijd blij van word? Van Visueel Faciliteren. Hiermee lukt het me steeds weer om de fysieke wereld binnen een virtuele ontmoeting te brengen. Geen PowerPoint maar echt papier. Als je het leuk vindt: ik heb hier een video over gemaakt. Deze is te vinden in onze nieuwe bioscoop; “Het voelde weer als face to face” 

Allemaal leuk en aardig, maar net als jij zit ik steeds meer achter mijn laptop in plaats van in een zaal waar ik groepen ontmoet. In mijn geval is dat als facilitator, trainer of teamcoach. Heel eerlijk voorlopig ziet het er niet naar uit dat dit steeds minder wordt. De kans is zelfs groot dat het nog meer wordt. 

Daarom komt het mooi uit dat ik prima overweg kan met een flipover en stiften. Zelf was ik vroeger namelijk stikjaloers op die lui, die met het grootste gemak een leeg flipover vel volkalkten met gave dingen. Ken je dat?

Met de jaren heb ik me deze kunst eigen gemaakt en pas ik het veel toe. Gisteren bijvoorbeeld nog. Ik had een kennismakingsgesprek via Teams in het kader van een nieuw verandertraject. Ik pakte mijn flipover erbij, een stift in de hand en ik begon te luisteren.

Ik herhaal: ik begon te luisteren. Écht luisteren en de kern van hun boodschap horen, aanvoelen en visueel in één plaat terugkoppelen. Dat is het visueel faciliteren ofwel begeleiden van een gesprek. 

Als ik mezelf de taak geef om zo'n gesprek publiekelijk op groot papier vast te leggen, luister ik drie keer beter en pak ik de essentie. Natuurlijk zet ik mezelf dan in Teams even op spotlight zodat de flipover naast mij goed te zien is.

Wat leverde het live visueel verslag in dit gesprek me op?

  • Ik had de boodschap echt begrepen
  • Mijn gesprekspartner voelde zich gehoord, omdat ze haar verhaal zag verschijnen op de flip
  • Na het gesprek hoefde ik alleen een foto te maken van de flipover en deze naar haar te mailen. Dat scheelt me bakken met tijd. Tijd die ik dan weer aan andere dingen kan verspillen
  • Als bonus kreeg ik een bewonderende: "Tjee hoe doe je dat toch?"

Weet je wat mijn truc is? Eerst een paar kernwoorden leesbaar in het zwart opschrijven. Met voldoende tussenruimte. Pas in tweede instantie voeg ik visuele aspecten toe zoals spreekwolkjes, mensen, een paar eenvoudige symbolen en kleur.

Het klinkt heel simpel én het is ook nog eens goed te leren. Op 29 november 2021  geeft mijn collega Hubèrt de Groot de training Visueel Faciliteren. Kijk maar eens hier

 
Over de schrijver
Reactie plaatsen