“Ik heb training Zakelijk Tekenen afgerond: Wat nu?”
30 maart 2023 

“Ik heb training Zakelijk Tekenen afgerond: Wat nu?”

Sommige mensen leren als autodidact. Anderen hebben meer baat bij een cursus of opleiding. En zelfs als ze die succesvol hebben afgerond, zijn ze nog niet overtuigd van hun eigen kunnen.

Zelf ben ik meer een autodidact

Als ik iets wil kunnen dan ga ik het gewoon doen. Zo verging het mij ook met zakelijk tekenen. Door meteen door te pakken en er direct anderen in te trainen, ben ik er zelf steeds beter in geworden. Ik realiseer me af en toe te weinig dat dit voor anderen niet zo vanzelfsprekend is als voor mij....

Dus toen een deelnemer me vertelde dat ze onze training zakelijk tekenen had afgerond, zei ze dat ze het eigenlijk niet gebruikte in haar dagelijkse werk. Ik vroeg: waarom niet? Haar antwoord triggerde me.

Ze zei dat ze de training leuk vond en dat ze ook veel had geleerd, maar dat ze te onzeker was om haar tekeningen aan collega’s te laten zien.

Hierdoor kreeg ze ook geen positieve feedback en was deze training verworden tot gewoon een leuke dag.

Zo zonde, maar ook wel logisch. Bij tekenen is het net zoals met fietsen. Als het je niet doet, helpt het je niet verder van A naar B. Hoe langer je het dan niet doet, hoe hoger de drempel wordt.

Drie tips om het zakelijk tekenen meteen toe te passen in de praktijk, zonder meteen met de billen bloot te gaan voor een hele groep collega’s.

Vertel anderen wat voor nieuws je hebt geleerd. En laat het zien.

Dit helpt al om het echt te maken. Als je namelijk iets spannend vindt, dan kan het zijn dat je in eerste instantie geneigd bent om erover te zwijgen. Want als niemand weet dat je het gedaan hebt kan ook niemand vragen of je het wil doen of laten zien. Het leuke van dit wel delen is dat je misschien leuke en enthousiaste reacties ontvangt. Of je vindt iemand die hier ook mee bezig is. Wellicht kunnen jullie hier een keer samen mee aan de slag. Probeer maar eens en kijk wat het oplevert.


Begin met veel oefenen

Je kunt heel klein beginnen. Door jouw eigen notulen van een bijeenkomst te verrijken met tekeningen. Vat een gesprek een samen in een tekening. Niet persé om de tekening aan anderen te laten zien, maar gewoon om er mee bezig te zijn. Ben je blij met je tekening deel het dan vooral wel met anderen. Positieve reacties zijn een katalysator om door te gaan. Na een tijdje raak je meer vertrouwd met het tekenen van jouw gedachten en plannen.

Teken op groter papier

Na het maken van tekeningen bij samenvattingen van gesprekken en notulen, is het tijd voor een volgende stap. Wat als je dat plan waar je mee bezig bent nu eens uittekent op een groot vel papier. Denk aan A3, flip-over of een flink whiteboard.

Op groter papier tekenen heeft voordelen

Door het hele plan in één beeld te vangen krijg je overzicht. Het geeft je de ruimte om uit te zoom en niet in details te blijven hangen. Dit helpt vooral als je dingen vanuit een helikopterview wilt bekijken.

Na het tekenen van de plaat heb je een zichtbaar resultaat dat je kunt delen met anderen. Misschien kun je jouw collega’s meenemen in jouw plan. Dit doe je heel gemakkelijk door tijdens jouw presentatie dingen aan te wijzen in de plaat, waardoor het verhaal nog duidelijker wordt voor de ander. Hopelijk overtuig je de ander niet alleen, maar krijg je de ander ook enthousiast om vaker gebruik te maken van de kracht van visualisatie.

Heel veel succes en vooral heel veel plezier met tekenen. En loop je ergens tegenaan, schroom dan niet om ons eens te contacten. We kijken en denken heel graag met je mee.

Over de schrijver
Reactie plaatsen