Het Visuele ABC

Iedereen kan schrijven, dat hebben we allemaal geleerd op de basisschool. Maar niet iedereen kan tekenen - of toch wel? Zakelijk tekenen blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er is een basisset symbolen waarmee je meer kunt dan je denkt!

Het visuele abc helpt je om op een snelle manier eenvoudig dingen te visualiseren. De symbolen zijn zo universeel dat ze door ieder mens op ongeveer dezelfde manier geïnterpreteerd worden. Dat geeft je genoeg input om jouw boodschap visueel over te brengen.

Het Visuele ABC: waar bestaat het uit?

Zoals het alfabet uit 26 tekens bestaat, bestaat het visuele abc uit een paar categorieën. Het visuele abc bestaat onder andere uit:

  • mensen die iets doen en emoties hebben;
  • korte verklarende teksten in kaders zoals banners en tekstballonnetjes;
  • pijlen om een verbinding, richting, proces of relatie aan te geven;
  • plaatsen zoals een gebouw, stad of aardbol;
  • veelgebruikte iconen zoals visie, innovatie, geld, tijd, balans, klant en draagvlak.

Oefening baart kunst

Zodra je het visuele abc kent, voelt het bijna net zo gemakkelijk en natuurlijk als schrijven. De beste manier om het te leren is eerlijk gezegd door het te gaan doen. Pak het abc erbij en teken de poppetjes en andere symbolen na. Voelt dat gek? Misschien kan ons boekje Het Visuele ABC je helpen. Dit boekje is speciaal samengesteld om te oefenen en het onder de knie te krijgen.

Zakelijk tekenen voorbeeld

Voorbeeld van een zakelijke tekening

Stap voor stap

‘Gewoon beginnen’ is makkelijker gezegd dan gedaan, maar een betere tip kan ik je helaas niet geven. Begin voor jezelf, maak bijvoorbeeld visuele aantekeningen van een presentatie die een collega geeft - dit noemen we sketchnoting. Ik sketchnote zelf bijna dagelijks, laatst nog bij de ouderavond van mijn kinderen (je kunt de visuele abc-elementen mensen, tekst, kaders, pijlen en kleur erin vinden).

Wanneer je in alle veiligheid zelf hebt geoefend, kun je het daarna in een vergadering proberen. Hoe leuk is het als jij dan nonchalant op staat, naar de flipover loopt en ‘even je idee tekent’?!

Je hoeft geen Mondriaan te maken

Dit lijkt misschien nog een ver-van-mijn-bed-show, maar na een dag kun je al meer dan je zou verwachten. Kijk maar naar Erik, Mireille en Monique van bureau Echt Waarmaken (zie de foto bovenaan deze blog). Zij dachten aan het begin van de training niet dat ze kon tekenen. Aan het eind van de dag hadden ze toch echt zelf een mooie plaat gemaakt.

het visuele abc the visual connection

Het houdt niet op bij het visuele abc, je kunt ook zelf symbolen maken. Handig om specifieke vaktermen te visualiseren zoals 'duurzame inzetbaarheid', 'KPI' of 'milieurapportage'. In de volgende blog leg ik je in een paar stappen uit hoe je dat doet. Blijf jij tot die tijd oefenen op de basissymbolen?

Bestel het boekje Het Visuele ABC

ons populaire boek The Visual ABC hernieuwde editie nu ook digitaal


Over de schrijver
Reactie plaatsen