Gestroomlijnd en effectief brainstormen met de ideeën-carrousel

Gestroomlijnd en effectief brainstormen met de ideeën-carrousel

Brainstormen met een groep mensen is lastig. Iedereen heeft goede ideeën, roept deze door elkaar heen en voor je het weet mis je net die ene slimme oplossing. Het kost ook moeite om de hele groep gefocust te houden op het vooraf beoogde doel - bijvoorbeeld het beantwoorden van een drietal vragen. De ideeën-carrousel is dan de ideale werkvorm.

Brainstormen met een groep: het kan

Stel je voor: je hebt een meeting ter evaluatie van een project. Je hebt niet zoveel tijd en je wilt met een groep van negen mensen brainstormen. Eén uur, drie vragen: wat ging er goed (succesmomenten), wat kon er beter (leerpunten) en wat zou je de volgende keer anders doen? Als je de ideeën-carrousel toepast, heb je deze vragen zo beantwoord.

Stap 1
Stel drie flipovers op in de ruimte.

Stap 2
Zeg bij elke flipover een vraageigenaar. Dit is idealiter iemand die belang heeft bij het beantwoorden van de desbetreffende vraag. Hij is verantwoordelijk voor het verzamelen van zoveel mogelijk antwoorden, ideeën en andere input voor deze specifieke vraag. De vraageigenaar schrijft de vraag bovenaan de flipover.

Stap 3
De overige deelnemers verspreiden zich over de flipovers. De vraageigenaar licht de vraag nog even kort toe aan het groepje dat zich om hem heen heeft verzameld en vervolgens krijgt de groep drie minuten de tijd om zoveel mogelijk ideeën en antwoorden op te schrijven.

Stap 4
Na drie minuten draaien de groepjes door naar de volgende flipover, de vraageigenaren blijven staan en vertellen het volgende groepje wat hun voorgangers hebben bedacht. Daar kan de nieuwe groep dan op voortborduren. Dat levert een mooie kruisbestuiving op.

Stap 5
Stap 4 wordt nog eens herhaald. Als ieder groepje bij de drie flipovers is geweest, draaien ze nog één keer door zodat ze eindigen bij de vraag waar ze begonnen.

Stap 6
De vraageigenaar neemt samen met het groepje de input uit de drie rondes door en selecteert de beste ideeën.

Stap 7
De vraageigenaren presenteren om de beurt de uitkomst van de brainstormsessie.

Dit is de ideeën-carrousel: mijn cursisten ervaren het altijd als een leuke, gemakkelijk te faciliteren en efficiënte werkvorm. Je bent binnen een half uur klaar en dan heb je antwoord op drie vragen en je hebt van iedereen input gekregen. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen als je aan een vergadertafel zit!

Waarom werkt het?

De ideeën-carrousel lijkt niet alleen simpel, het is ook echt een makkelijke manier om gestroomlijnd te brainstormen. Maar waarom werkt het zo goed?

  •  Je geeft mensen eigenaarschap die ook echt belang hebben bij het beantwoorden van de vraag.
  • De resultaten van de brainstorm worden zichtbaar vastgelegd op de flipovers.
  • Je werkt parallel aan de drie vragen, efficiënter kan haast niet.
  • Onder tijdsdruk wordt alles vloeibaar. Ieder groepje heeft drie minuten om met ideeën te komen en dat helpt gek genoeg om out-of-the-box te denken.
  • Er vindt een kruisbestuiving van ideeën plaats, dat gaat op deze manier beter dan wanneer je in het luchtledige praat.

Wil je leren visueel communiceren of meetings begeleiden?

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact


Over de schrijver
Reactie plaatsen