Visualisatie: De rol van humor bij verandering
30 september 2021 

Visualisatie: De rol van humor bij verandering

Als je drie mensen naar bovenstaande tekening laat kijken krijg je drie verschillende antwoorden. De een zal letterlijk beschrijven welke vormen en kleuren hij ziet. Terwijl de ander zijn politieke visie op dit beeld geeft. En allemaal hebben we een eigen perceptie van wat we wel of niet mooi vinden.

Het grappige is dat als je er nog een beeld naast zet, je wéér hele andere reacties krijgt. Dan worden de twee tekeningen namelijk met elkaar vergeleken. Wat vind jij mooier? Welke boodschap is duidelijker? Wat vind je eigenlijk van die boodschap?

Hoewel de boodschap en de manier van overbrengen van elkaar verschillen, hebben deze cartoonisten één ding gemeen. Tom Janssen (winnaar van de Libex Award op het Europese Culuturele Festival Lector, september 2021) en Kamagurka (winnaar van de de Nederlandse Inktspotprijs voor beste politieke cartoon, september 2021) gebruiken humor en tekeningen om hun visie op de politiek en maatschappij kenbaar te maken.

Als toeschouwer kun je hier natuurlijk een heleboel van vinden. En dat is maar goed ook. Want, een goede cartoon of tekening zet namelijk een discussie in gang. Het is een instrument om het gesprek aan te gaan, de diepte in te gaan en echt tot de kern te komen. 

Dit wordt niet alleen toegepast in de politiek. Als facilitator en in verandertrajecten gebruiken wij onze stiften en flip-overs regelmatig om onze ideeën in beeld te brengen en anderen mee te nemen in het verhaal. Met tekeningen maken we duidelijk wat we bedoelen en laten we letterlijk zien hoe we dingen in gang willen zetten. We tekenen niet omdat het mooi is, maar om een boodschap over te brengen. 

Ook op jouw werk kun je deze manier van communiceren effectief inzetten.  Je hoeft geen Picasso te zijn om een verhaal te vertellen, of om op een heldere manier jullie doelen in kaart te brengen. Zakelijk leren tekenen kan binnen één dag! Wil je echt een stap verder gaan in het gebruik van visualisaties kijk dan ook eens naar onze combideal Zakelijk Tekenen en Visueel Faciliteren

Over de schrijver
Een actieve duizendpoot in marketing, communicatie, het organiseren van evenementen en het managen van projecten. Verder ben ik fotograaf en vind ik het fantastisch om overal wat van te vinden. En dat kan gelukkig hier bij The Visual Connection.
Reactie plaatsen