Deel 2 de vloer op: door de doelen en strategie visueel op de vloer te vertellen komt er nog meer begrip

Deel 2 de vloer op: door de doelen en strategie visueel op de vloer te vertellen komt er nog meer begrip

DEEL 2 

Daar sta je dan. Een beetje zenuwachtig want dit is het moment waar je met het hele MT naar toe hebt geleefd. De strategie is helder, maar hoe neem je iedereen mee in dit veranderverhaal?  

Jil, een van de leiders uit het MT, weet nog precies hoe dit voelde. De boodschap was duidelijk. Ook wist ze dat zij degene die het verhaal het beste kon vertellen. Daar waren haar collega’s het over eens. Maar ja, dan moet je het wel nog even doen voor zestig kritische collega’s. Gelukkig hielp de visuele werkvorm waarbij het zogeheten teamkompas op de vloer was uitgewerkt, als handige leidraad.  (Zie Deel 1 van de serie 'De vloer op'

Het veranderverhaal delen tijdens de Kick-Off 

Bij de kwartaalbijeenkomst in Utrecht worden alle teams uitgenodigd voor een goed voorbereide kickoff. De centrale doelen van ProRail liggen al klaar op de vloer, tussen de lijnen die we met schilderstape op de vloer hadden geplakt. De daarvan afgeleide afdelingsdoelen heeft ze op A3 vellen in de hand. 

Alle deelnemers staan in een grote cirkel om het kompas heen. Even diep ademen en daar gaat ze. Jil loopt letterlijk het hele verhaal langs en neemt iedereen mee in de stappen die tot dan toe gezet zijn. De reacties zijn mooi om te zien. De herkenning in het verhaal is groot. Men begint nu echt te voelen onderdeel te zijn van deze transformatie.  

Samen bezig aan het geheel, maar ieder vanuit zijn eigen rol 

Zelf met het Teamkompas aan de slag voor verbinding

Na het verhaal van Jil gaan we ermee in de teams aan de slag. We vragen ze het teamkompas precies over te tekenen en te schrijven zoals het op de vloer ligt. Hierdoor onthouden ze het nog beter. In groepen brainstormen ze over hun betrokkenheid en bijdrage aan het grote geheel. Dit geeft energie en zorgt voor een dynamiek waarin iedereen echt samenwerkt en actief bezig is.  

Vanuit dit collectieve verhaal krijgt elk team weer wat concreter wat er moet veranderen om de doelen te helpen realiseren. Deze inzichten vormen het vertrekpunt voor de individuele teamsessies die de komende maanden gepland staan. Hoe dat in z’n werk gaat kun je lezen in deel drie van de serie 'De vloer op' van Jochem & Jeroen. 

Serie 'De vloer op'

Deze Blog is onderdeel van een driedelige serie die Jochem van Loenen (Programmamanager Continuous Improvement Human Facility Management bij ProRail en Lean Six Sigma Black Belt) en ik samen hebben geschreven naar aanleiding van onze bijzondere samenwerking.  We besloten dit te doen omdat we ons tijdens de sessies steeds weer verwonderden over de behaalde resultaten en de energie en verbinding tussen de teamleden, het MT en alle teams onderling, die deze manier van werken met zicht meebrengt. Onze ervaringen delen we hier graag met jullie.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen