De kracht van visualisatie bij Agile
17 januari 2018 

De kracht van visualisatie bij Agile

Binnen projecten wordt het werken volgens een Agile aanpak steeds populairder. Het is toegankelijk en in de praktijk is het ook prettig werken. In deze blog lees je hoe visualisaties praktisch kunnen helpen bij Agile.

Wat is Agile?

Agile is Engels voor ‘behendig’, ‘lenig’ en is een mindset, een verzameling principes en uitgangspunten om veranderingen kortcyclisch aan te pakken. Iedere paar weken lever je een nieuw stukje resultaat op. Zo werk je in sprints naar het uiteindelijke resultaat toe.

Agile werken komt uit de software-industrie, waarbij werkende software boven allesomvattende documentatie gesteld wordt. In andere branches zou je kunnen zeggen dat mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen gesteld worden. Of samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen. Het gaat om de mogelijkheid om in te spelen op verandering in plaats van het volgen van een vooraf vastgesteld plan.

Geen tijd voor onbelangrijke details

“Vroeger” hingen projecten aan elkaar van documenten, PowerPoint-presentaties en details. In praktijk relatief onbelangrijk. Bij de meeste vergaderingen zijn niet zoveel details nodig. Daarnaast heb je vaak niet genoeg tijd om dit voor te bereiden. Als je iets wilt presenteren, is het daarom gemakkelijker om er een flip-over en te gaan tekenen en schrijven.

Wanneer je in korte cycli werkt, heb je geen tijd om uitgebreide documenten samen te stellen. Tekenen gaat sneller en maakt bovendien complexe zaken meer inzichtelijk. Ook ben je minder afhankelijk van de techniek: papier en stiften zijn voldoende om informatie te delen.

Visueel management

In projectmanagement is bijna niets effectiever dan een open en communicatieve cultuur. Een manier om dit te doen is op fysieke displays of borden continu inzicht geven in het proces en de status van bepaalde taken (to-do’s, doing en done). Dit visueel management kan in de vorm van user stories, dagstart-bord of een kanban-bord. Het geeft continu inzicht in de voortgang van het project. Hierbij helpt het als je duidelijk schrijft en iconen gebruikt.

Het is helemaal mooi als je binnen je team een gedeeld visueel vocabulair hebt. Basissymbolen voor veelgebruikte termen zoals dagstart, 1-op-1 coaching of proces. Wanneer je één visuele taal creëert, kun je onderling duidelijker en sneller communiceren.

Praktische tips voor visueel werken in Agile

  • Verzamel je eigen symbolen om te werken naar een gedeelde visuele taal. Wat zijn de top-10 woorden die je wilt afbeelden op je bord?
  • Post-its krullen vaak om als je ze op een wand of bord hebt geplakt. Dit kun je voorkomen door de Post-it van links naar rechts (of andersom) van de stapel te trekken, in plaats van beneden naar boven.
  • Schrijf altijd in hoofdletters. Ze de ‘caps lock’ in je handschrift gerust aan!

Wil je dit zelf leren? Check de trainingen hieronder.


Wil je leren visueel communiceren of meetings begeleiden?

We hebben diverse instaptrainingen en trainingen voor gevorderden. Zoals de training Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact

Over de schrijver
Reactie plaatsen