Een sketchvideo is bijzonder effectief om iets uit te leggen: kort, simpel en leuk. Je kunt het gebruiken voor complexe informatie, zoals een nieuw werkproces of een how-to, maar ook voor het delen van een visie, plan of idee is een sketchvideo geschikt. In deze blog lees je waarom je deze vorm van visuele communicatie zou inzetten en geven we je het 10-stappenplan om dit zelf te doen.
Waarom een sketchvideo?
Sketchvideo’s zijn niet nieuw, maar nog steeds bijzonder doeltreffend voor instructies, educatie en marketing:
- Sketchvideo komen van pas wanneer je iemand iets wilt leren. Je kunt de lesstof in een PowerPoint-presentatie van een half uur bespreken, maar je kunt er ook een sketchvideo van vijf minuten van maken. Bijkomend voordeel van de video is dat cursisten deze altijd nog eens terug kunnen kijken.
- Visualiseer bijvoorbeeld het inkoopproces: als je iets wilt inkopen, wat zijn dan de stappen? Deze video’s zijn voor intern gebruik om een werkwijze uit te leggen en helpen bijvoorbeeld nieuwe medewerkers in te werken.
- Je ziet steeds vaker dat sketchvideo’s of vergelijkbare creaties gebruikt worden in marketing. Bijvoorbeeld om de essentie van een bedrijf neer te zetten of de werking van een product uit te leggen.
Je kunt een animatie door een professionele tekenaar laten maken. Dit kost echter de nodige tijd en het is niet goedkoop. Een andere optie is het zelf doen. Daarom dit stappenplan. In slechts tien stappen kun je zelf een mooie en effectieve animatie maken.
Het sketchvideo stappenplan
Stap 1 - Bepaal het doel
Wie is je doelgroep? Welke mensen gaan de video bekijken en waarom? Verplaats je in de schoenen van de kijker: wat wil hij weten?
Stap 2 - Schrijf het script
Bepaal de boodschap in hoofdlijnen. Het klinkt misschien vreemd, maar hoe meer je vertelt, hoe minder men onthoudt. Dus stel je de vraag: wat zijn de drie elementen die je in elk geval wilt overbrengen? Schrijf dan het script uit en neem het op, dit is letterlijk het verhaal dat de kijker hoort als hij de video afspeelt. Besteed hier veel aandacht aan: laat het script goedkeuren door je opdrachtgever. Iedere wijziging in het script achteraf, kost veel tijd om opnieuw te maken - want tegen die tijd is de animatie al gemaakt en klopt het geluid niet meer.
Pro-tip: Neem het script op, luister het terug en voel hoe het klinkt. Let goed op de opbouw, de intonatie en haal dubbele zinnen eruit.
Stap 3 - Bedenk de beelden
Zodra je het script het vastgesteld (dus wijzig het dan niet meer!), komt het leuke deel van het verzamelen van ideeën voor plaatjes. Je gaat experimenteren met thema's, visual storytelling en karakterontwikkeling.
Ik zou je willen aanmoedigen om verschillende ideeën voor elke zin te maken. Sommige zinnen kunnen lang of juist kort zijn en vereisen meerdere afbeeldingen. Maak je in deze fase geen zorgen over de kwaliteit van je schetsen. Je gaat het pas later verfijnen.
Stap 4 - Maak het storyboard
Maak een storyboard met de eerste plaatjes. Voor elke scène maak je een globale schets van wat er gebeurt. Stel, je script is twee minuten lang, verdeel deze dan in bijvoorbeeld tien scènes. Vervolgens maak je tien globale schetsen. Deze laat je ook weer goedkeuren door de eigenaar. Je kunt pas verder als je een officiële ‘go’ hebt.
Stap 5 - Teken of verzamel de plaatjes
Tijd om de tekeningen te maken, die je ook gaat gebruiken in de video. Dit doe je digitaal op een iPad of tablet. Hier zijn verschillende softwarepakketjes voor, zeer geschikte apps zijn InkpadPro en bijvoorbeeld Graphic. Gebruik een stylus pen om echt goed te kunnen tekenen.
Let op: Maak vector-tekeningen in svg-format. Maak de tekeningen in de volgorde waarin het in de video moet verschijnen: dus niet eerst de romp en dan het hoofd, maar andersom.
Stap 6 - Maak de animatie
Je gaat met de plaatjes die je getekend hebt, de animatie samenstellen. Ik raad je aan hiervoor de software van Videoscribe te gebruiken, dit is heel gebruiksvriendelijk. Je hebt als het ware een grenzeloos werkblad waarop je de losse plaatjes uit stap 5 zet. Van elk plaatje bepaal je de positie en hoelang de hand erover moet doen om het plaatje te tekenen zodat het synchroon loopt met het script.
Stap 7 - Kies de muziek
Kies de muziek die je zachtjes op de achtergrond van de video wilt laten spelen. In gratis montagesoftware als iMovie en Movie Maker zit rechtenvrije muziek die je aan de sketchvideo kunt toevoegen. Er zijn ook diverse websites waar je muziek gratis of betaald kan downloaden.
Stap 8 - Monteer de video
Monteer de drie elementen met behulp van iMovie of Movie Maker: hierin koppel je de animatie, het ingesproken script en de muziek aan elkaar.
Stap 9 - Test de video
Test de video: laat het eindresultaat aan een aantal mensen zien om te voorkomen dat je fouten publiceert. Verbeter de video wanneer nodig.
Stap 10 - Publiceer de video
Je kunt de video publiceren op YouTube of Vimeo. Wanneer je nu vaker video’s gaat maken, is het slim om hier een speciaal YouTube-kanaal voor op te zetten. Zo weet je doelgroep jouw video’s altijd te vinden.
Wil je meer weten over sketchvideo's of andere vormen van visuele communicatie dan helpen we je graag verder.
Onze trainingen en producten
Naast het maken van sketchvideo's, praatplaten en graphic recordings, geven we diverse trainingen op het gebied van visuele communicatie en het faciliteren van teams en groepen. Denk hierbij aan Zakelijk Tekenen, Zakelijk Tekenen in Meetings, Visueel Faciliteren, de Leergang Faciliterend Leiderschap en de training Online Meetings met Impact.