Online meetings: de zeven lessen voor energie en resultaat
19 februari 2021 

Online meetings: de zeven lessen voor energie en resultaat

Wil je bij online samenwerken met klanten en collega’s niet elke keer in valkuilen stappen die voor je liggen? Vervalt niet in trucjes, maar werk volgens duidelijke principes.

Hier zijn ze!

Les #1: Maak direct persoonlijk contact

Online kun je elkaar niet aankijken, de hand schudden, je ziet alleen het bovenlijf en ook nog eens heel klein. Daarom voelt men zich niet snel gezien en gehoord. 

Spreek ze aan met de voornaam, kijk regelmatig in de camera, en begin en eindig altijdinformeel.

Les #2: Zorg dat de techniek je niet belemmert

Je kunt ook zeggen: ‘techniek voor dynamiek’.

Pas je je vertrouwd voelt met de software en apparaten, kun je je richten op de dynamiek in de meeting. Investeer daarin en speel ermee.

Les #3: Zorg voor een gelijk speelveld

Iedereen doet online mee of iedereen zit bij elkaar aan tafel. Gemixt levert vaak communicatieproblemen op. Oorzaak: een deel van de groep kan elkaar in de ogen kijken, de rest niet. Maak dus een keuze.

Les #4: Houd ze erbij met geplande interactie

Achter een beeldscherm worden mensen lui. Dus betrek ze erbij met interacties die je van tevoren hebt bedacht.

Houd het simpel: stel vragen, vraag reacties, geef opdrachten en laat ze samenwerken. Maak slim gebruik van chatbox, break-outs, polls en online document, presentatie of whiteboard.

Les #5: Houd bijeenkomsten kort en krachtig

Mensen worden moe van veel en lange online meetings. Maak gebruik van de efficiëntie van online meetings en halveer de vergadertijd ten opzichte van face to face meetings. Dus ook: wat kun je ze buiten de bijeenkomst laten doen?

Les #6: Over-communiceer

Je mist 80% van de non-verbale signalen omdat je iedereen klein en slechts deels ziet. Dus check en dubbel check bij de groep of iedereen het begrijp of het eens is met een beslissing.

Les #7: Gebruik meer plaatjes

Niets komt zo snel binnen als een duidelijke afbeelding. Mensen worden meer betrokken, worden creatiever en onthouden de boodschap beter. Combineer plaatjes met geschreven of gesproken tekst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen