Lees Jeroens verhaal

Oprichter van The Visual Connection

Voor veel mensen staat Jeroen bekend als trainer, facilitator en oprichter van The Visual Connection. Maar hoe is hij geworden wie hij is?


Als scholier was hij al een kunstenaar die het leuk vond om met groepen te ’spelen’. Door op de voorgrond te treden merkte Jeroen steeds meer hoe hij invloed op gedrag en het geluk van de groep kon hebben. 'Podiumvrees' komt niet zijn woordenboek voor. Ontdekte het volleybal, waarmee hij in de top van Nederland meedraaide. Leerzaam als het gaat om teamwork en discipline.


Een van de meest illustratieve anekdotes:

Jeroen ging naar de universiteit en organiseerde voor zijn eigen groep ex-HBO'ers een introductiekamp. Omdat hij voelde dat deze ‘doorstromers’ een groepje vormde met een andere leeftijd en identiteit. Zo leerde hij over zichzelf: "als de groep zich goed voelt, ben ik ook happy". Daarbij helpen maakt hem diep gelukkig.


Na de studie aan de slag als consultant en projectleider in de ICT. Maakte kennis met de wereld van IT, consultancy en processen. Inhoudelijk werk. Achteraf bezien voelde hij zich daar geremd. Want waar was de groep waar hij zich druk om kon maken?

 

Nooit zal Jeroen de dag vergeten waarop hij als dertigjarige meedeed met de training Faciliteren van Workshops. Dat was het! Hij had zijn vak gevonden, namelijk die van facilitator van groepsprocessen. Hij kon zijn ei weer kwijt en had de passie in zijn werk gevonden. Een ontdekking die je iedereen zou toewensen.

 

De vraagstukken waarmee Jeroen mocht werken werden in de loop der tijd steeds serieuzer. Van vergaderingen, workshops tot grote werkconferenties. Ook speelde hij een rol als mediator in groepen waar spanningen waren ontstaan. Toppunt was een serie strategische werkconferenties die hij leidde bij de splitsing van een energiebedrijf. 


Hij ging met collega Annet Noordik trainingen geven over het faciliteren van workshops. Zij deelden zo hun ervaring met anderen. Het mooie was, dat ze er zelf ook nog beter van werden. Immers: the best way to learn is to teach. Deze zin is op zijn lijf geschreven.


Jeroen en Annet besloten er een boek over te schrijven. Het boek Hartelijk Gefaciliteerd! zag in 2008 het daglicht. Apetrots, dat waren ze.


 In 2014 deed hij zijn volgende ontdekking: visual facilitation. Hij was inmiddels drie jaar ondernemer. Via conferenties in de VS leerde hij hoe je met stift en grote vellen papier de communicatie en samenwerking bij letterlijk alle soorten meetings kunt versterken. Hij nam zich voor om daar eens een boek over te maken. En het dit keer zelf uit te geven.

 

Zo presenteerde hij in 2019 in de VS zijn nieuwe boek The World of Visual Facilitation. Met tweeënvijftig professionals uit twaalf landen wereldwijd (je leest het goed) was het gelukt om dit boek te maken.

 

Inmiddels had Jeroen ook op diverse podia gestaan waarbij hij grote groepen mocht aanzwengelen met inspirerende verhalen en visualisaties. Van tientallen tot vele honderden mensen tegelijk. Geweldig gewoon. Ook groeide het team van professionals met wie hij mocht werken voor zijn klanten.

 

Als begin-vijftiger mag Jeroen zich gelukkig prijzen met een mooi gezin: Gunilla, Rinse en Mila, heerlijk werk, een fijne plek om te wonen en alle gezondheid. Een bevoorrechte positie om groepen en organisaties te faciliteren in welke verandering men zich ook bevindt. Samen met Hubèrt de Groot, Josje van Beek, Elsbeth van der Hurk en Joline Bakker.