Vijf sterke visuele werkvormen

Je weet dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden. Maar hoe kun je dat in je meetings gebruiken? In deze blog geven we je vijf visuele werkvormen waarmee je je meetings kunt versterken.

Met een getekende associatie zeg je meer

Als je elke deelnemer vraagt welk dier hij associeert met het team, dan krijg je een grote diversiteit aan dieren. Dat op zich is al een sterke werkvorm waarbij je beeldend werkt, want men ziet het dier voor zich! Vraag de deelnemers het dier te tekenen en het verhaal erbij te vertellen (tip: lever geen kritiek op de tekening, als je het dier er maar in herkent). Laat elke deelnemer dan vertellen waarom hij bijvoorbeeld een olifant ziet als hij denkt aan het team: “Ja, we denderen maar door met z’n allen en hebben een ijzersterk geheugen voor dingen die fout gaan”. Laat die eigenschappen bij de tekening schrijven om dan naar de volgende deelnemer te gaan. Omdat dit beeld dan ook nog eens is weergegeven op een flip-over en gezien kan worden, is de impact nog groter en de kans dat het blijft hangen na afloop ook. Je kunt de analogie met dieren gebruiken voor heel veel begrippen die in je meetings belangrijk zijn: team, project, gevoel, cultuur, project, resultaat etcetera.

Visualiseer je gevoel

Als je bij de start van de meeting vraagt aan elke deelnemer te tekenen hoe hij zich voelt op dat moment, wat zou men dan uitbeelden? Laat je verrassen door de creativiteit en de mooie gesprekken die men vervolgens over elkaars beelden in twee- of drietallen heeft! Deze werkvorm noemen we overigens de ‘visuele check-in’.

Tekenen tijdens het vastleggen van resultaten

Als je in een meeting ideeën inventariseert kun je alles wat je hoort opschrijven, maar natuurlijk ook… je raadt het al: tekenen! Houd wel een beetje het tempo erin, want je wilt de groep niet op je laten wachten terwijl jij aan het tekenen bent. Daarom is het handig om de contouren eerst in zwart te tekenen en op een ander moment de inkleuring en detaillering te doen. Bijvoorbeeld in een pauze of als men in subgroepen aan het werk is.

Complexe patronen visueel weergeven

Als je een complex onderwerp wilt uitleggen aan een ander, dan werkt een plaatje doorgaans beter dan woorden. Iets is vaak ingewikkeld omdat er meerdere verbanden of relaties zijn tussen de verschillende onderdelen. En dan werkt een tekening goed om de essentie snel inzichtelijk te maken. Als je het boek ‘Op de achterkant van een servet’ van Dan Roam leest, dan ontdek je er alles over. Het plaatje dat je hier ziet komt uit zijn boek.

Graphic recording

Bij graphic recording visualiseer je de ideeën die ontstaan in de groep. Dat werkt het beste met veel ruimte op papier, bijvoorbeeld een graphic wall (1 bij 3 meter). Deze manier van ‘visueel faciliteren’ vergt van de varianten in deze blog verreweg de meeste ervaring: je moet heel goed kunnen horen wat er gezegd wordt om dit vervolgens om te zetten in een aansprekende tekening.



Tips voor graphic recording:

  • Oefen veel! Deze video van Rachel Smith geeft je wat hints over visual notemaking
  • Er bestaat een visueel alfabet dat je kunt leren. Deze video laat je de basis van het visueel alfabet zien.
  • Je kunt ook met template werken: als je bijvoorbeeld weet elke elementen er in het projectplan horen dat je met de groep in de meeting gaat maken, dan kun je dat van tevoren uitbeelden. Onderstaande template is een voorbeeld van een standaard template van The Grove Consultants.