Vergroot je visuele vocabulaire in drie stappen

Als je visueel werkt in bijvoorbeeld workshops of presentaties, hoe gaaf zou het zijn als je de top-10 begrippen in je werk kunt tekenen? Dat je even achteloos een mooi symbool tekent dat precies uitdrukt wat jij bedoelt? In deze blog laat ik je zien hoe je dat doet.

Het visuele abc biedt al een uitgebreide set aan symbolen. Meer hierover vind je in deze blog. Het boekje is trouwens ook te bestellen. Maar in sommige situaties wil je liever je eigen ‘vaksymbolen’ gebruiken. Voor elk vakgebied kun je symbolen bedenken, of je nu in HR, de technische hoek of op het gebied van procesverbetering werkt. Hieronder vind je een paar begrippen die ik de afgelopen weken heb getekend.

Yvonne houdt zich bezig met het ontwerpen van het kantoor van de toekomst. Binnenkort begeleidt ze een meeting waarin ze haar ideeën met drie collega’s gaat bespreken. Ze vraagt zich af: hoe zou ik bijvoorbeeld de begrippen ‘kantoor’, ‘werkplek van de toekomst’ of ‘ergonomie’ in een symbool vatten?

Stap 1: kies de begrippen

De eerste stap naar je vaksymbolen is het opschrijven van de belangrijkste woorden die je wilt visualiseren. Yvonne begint met het begrip 'werkplek van de toekomst'.

Stap 2: bedenk het beeld

Ze denkt als een camera. Ze probeert zich letterlijk een voorstelling te maken van dit begrip en denkt: wie zie ik, wat doet hij en waar? Yvonne tekent een mens, een computer, een wolk (die staat voor The Cloud) en een pijl van links naar rechts, wat de toekomst moet uitbeelden. Omdat ze het visual abc al een beetje kent, kan ze dit vrij vlot even schetsen.

Tip: Heb je nog geen plaatje? Google dan eens op het woord dat je wilt visualiseren met ‘icon’ of ‘vector’ erachter, bijvoorbeeld ‘werkplek icon’. Uit de afbeeldingen kun je dan een plaatje kiezen dat past bij jouw betekenis, snel herkend wordt en dat jij gemakkelijk kunt tekenen.

Stap 3: teken het beeld

Yvonne tekent een eerste versie van het nieuwe symbool. Ze oefent dit een paar keer totdat ze het plaatje al wat in de vingers krijgt. Oefening baart immers kunst. Ze probeert het na een paar dagen nog eens. Ze merkt dat het plaatje langzamerhand 'in het lijf' komt, net als dat ze vroeger op school heeft leren schrijven. Ze is blij het het resultaat: "Dit plaatje gaan mijn collega's absoluut begrijpen".

Tips

  • Visuele taal bestaat uit een plaatje + tekst. Platen moeten spreken, dus schrijf bij nieuwe symbolen ook wat het is, bijvoorbeeld ‘werkplek van de toekomst’. Deze verklarende teksten helpen het publiek de plaat sneller te kunnen begrijpen.
  • Oefenen, oefenen, oefenen.
  • Doe dit eens met je team! Ga er met z’n allen voor zitten en maak samen jullie vaksymbolen. Zo werk je aan een gezamenlijke visuele taal.