Hoe kom je online over?

De crisis is al een jaar oud. Maar nog steeds lijkt het of niet iedereen zich bewust is hoe hij of zij op het beeldscherm overkomt. Of het maakt ze niks uit, dat kan natuurlijk ook.

Voel je je in deze blog aangesproken, bijvoorbaat sorry. Zie het dan als een uitnodiging om er wat aan te doen. Daarmee verbeter je wel de samenwerking met iedereen die je online ontmoet.

’s Morgens voor de spiegel

Als je je opmaakt of scheert, dan check je nog even hoe de rest eruitziet: hoe zit je haar? Kraagje of bril recht?

Kijk online naar jezelf als in de spiegel.

Hoe wil je dat de ander jou ziet?

Online gaat het niet anders

Doe online hetzelfde. Als je de meeting ‘binnenloopt’, kijk dan eerst even in de ‘spiegel’: je videobeeld van je webcam. Dat kun je zelfs doen voordat je de online meeting binnentreedt.

Hier de fouten die ik het meeste zie. En simpele oplossingen. Met respect voor iedereen die we online treffen ben ik zelf maar even model gaan staan. Mijn rimpels worden er trouwens ook niet minder op op mijn 51e 😉

Daar gaat ie dan.

Wat heb je toch een mooie rechterwang

Hier kijk ik naar mijn tweede scherm, waar ik iedereen in de meeting zie. Maar niet zo best voor het contact met de groep.


Oplossing: zet een externe webcam bovenop je tweede scherm. Dan kijk je richting de deelnemers. Zo’n webcam geeft überhaupt een beter beeld.

Een geweldige onderkin

Als je te lang in deze houding blijft zitten krijg je ook nog eens last van je nek. En de fysio heeft het al zo druk.


Oplossing: zet je laptop op een verhoging en neem een extern toetsenbord en muis.

Je kunt net zo goed een bivakmuts opzetten

Ik vraag me dan af: wil je nou echt niet dat ze je gezicht kunnen lezen?


Oplossing: trek de gordijnen achter je dicht, zet een lamp op je gezicht of draai een kwart of halve slag.

Hoezo ‘non-verbale communicatie is niet belangrijk’?

Je weet dat tachtig procent van onze communicatie via ons lichaam gaat. Ja, nog steeds. Doe dan even de moeite doen om iets meer van je te laten zien.


Oplossing: zorg dat je van je kruin tot iets boven je middel te zien bent.

En dit is de ergste

Je gaat bij een face to face vergadering toch ook niet buiten de vergaderzaal zitten? Net zoals Flikken Maastricht: veilig achter een spiegelwand kijken naar de verdachte.


Ongeveer zo


Nobody is perfect.

Maar zelf krijg ik vaak positieve feedback over hoe ik erbij zit. Goed licht, je ziet mijn bovenlijf voldoende en ik kijk in de camera.

Kijk dus wat vaker in de camera dan naar de videootjes van de deelnemers. Dat zwarte gat, ja. Of plaats Teams of Zoom vlak onder je webcam.

Een enkeling wordt afgeleid door de borden en post-its op mijn achtergrond. So be it, het geeft vaak wel aanleiding tot een gesprek over wat ik belangrijk vind bij online samenwerken.

 

Nu je toch bezig bent…

Check direct of je goed te verstaan bent. Meest voorkomende problemen: met ‘oortjes’, draadloos of niet, gaat het het meeste mis.

Tip: Als het geluid rondzingt, ligt het in 99 procent van de gevallen niet aan jouw kant. Voordat je je suf zoekt naar oorzaken aan jouw kant.

O heerlijk zeg, dát is eruit! Nu weet ik hoe Jan Mulder zich voelt.

Hoe zit jij de volgende keer voor je webcam?

Jeroen